Pienestäkin teosta saa olla ylpeä – näin pystyt oman kiireesi keskellä auttamaan!

Kirjoittaja  Elina Honkanen on viime toimikauden KENKKU-jäsen.

 

Haluan omistaa tämän tekstin sinulle, joka aina välillä heräät ympäröivään maailmaan. Kun katsot uutisia, ja jossakin on kriisi, tai kun luet kehitysyhteistyöjärjestön mainoksesta, kuinka vaikeaa kouluun pääsy voi lapselle köyhässä maassa olla. Syntyy halu auttaa. Aiot lahjoittaa lipaskeräykseen, mutta juuri nyt ei ole käteistä mukana. Aiot tehdä tilinsiirron myöhemmin. Unohdat tehdä tilinsiirron. Joskus aloitit kuukausilahjoittajanakin, mutta peruit sen pian, koska opiskelijan varoista ei ole mahdollista ottaa säännöllisesti pois muuta kuin vuokra.

Joskus satut miettimään, kuinka hyvin asiat ovatkaan, kun saat opiskella unelma-alaasi ja pystyt vaikuttamaan asioihin ympärilläsi. Päätät, että etsit vähän lisää tietoa siitä, kuinka voisit myötävaikuttaa, jotta myös muiden alueiden nuorilla aikuisilla olisi samanlaiset mahdollisuudet.

Sitten tulee viikko, jolloin sinulla on kaksi tenttiä peräkkäin. Esseekin olisi pitänyt jo kirjoittaa. Pääset tyynemmille vesille jonkin ajan päästä ja vietät tyytyväisenä vapaa-aikaa ystävien kanssa. Ei ole sellainen olo, että tekisi mieli alkaa etsiä lahjoitusnumeroa saatika lisätietoa kampanjan kohteista internetistä.

Haluaisit auttaa ja saada lisää tietoa, mutta oma elämäsi pyörii välillä jo niin tiukalla kerällä, että vapaa-aika menee paljon mieluummin Netflixin, ystävien tai lenkkipolun parissa.

“Aloita pienistä valinnoista”, olen kuullut neuvona. Mitä tavallinen opiskelija sitten voi tehdä?

Voit ainakin ottaa sen tiedon vastaan, jota sinulle tarjotaan. Vaikka et alkaisi kuukausilahjoittajaksi, voit kuunnella feissarin asiantuntemusta. Voit lukea SYL:n Facebookista ja Instagramista lyhyitä päivityksiä kehy-sektorin kuulumisista.

Voit aloittaa yhdestä valinnasta ruokakaupassa. Jos ostat aina tukipäivänä Reilun kaupan tuotteita, pikkuhiljaa tapa syntyy. Ehkä alat tiedostaa, kuinka kestäviä muut valintasi ovat. Muistat, että feissari kertoi sinulle, kuinka riistohintaiset tuotteet aiheuttavat yhteisöille ongelmia.

Voit lahjoittaa järjestölle pienen summan, kun maksat muut laskut. Huomaat, että kiltasi järjestää hyväntekeväisyysbileet. Joskus auttaa voi vaikka bilettämällä.

Lahjoittaminen on sama kuin ostaisi joululahjoja, mutta voi tuntua vielä paremmalta! Saat antaa lahjan jollekin, joka sitä todella tarvitsee.

Aloita tästä:

  1. Vastaanota tietoa! Kuinka vaikeaa vammaiselle opiskelijalle on päästä kouluun Etiopiassa? Miten voidaan kartuttaa maya-opiskelijoiden kansalaistaitoja Guatemalassa? Seuraa tätä blogia, niin saat tietoa SYL:n tulevista kehitysyhteistyöprojekteista ja vaikuttamisen kohteista.
  2. Osta Reilun kaupan banaaneja.
  3. Voit olla mukana vaikuttamassa lahjoittamalla esimerkiksi yhden kaljan arvoisen summan SYL:n rahoituskampanjaan. Pieneltä kuulostava asia on meille juuri se puro, joka muodostaa virran muiden samanlaisten kanssa.

Älä luovuta. Tärkeintä on, että haluat tehdä jotain. Pienestäkin teosta saa olla ylpeä.

 

Elina Honkanen,                    

Aate- ja oppihistorian maisterivaiheen opiskelija,              

KENKKU-jäsen,

Oulun yliopiston ylioppilaskunta

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.