Du kan vara stolt över en liten gärning! Så kan du hjälpa mitt i all brådska

Jag vill ägna det här blogginlägget åt dig som då och då vaknar till omvärlden. När du tittar på nyheter ser du att det finns en kris någonstans. När du läser en annons för en utvecklingssamarbetsorganisation, förstår du hur svårt det kan vara för ett barn i ett fattigt land att börja i skolan. Du vill hjälpa. Du tänker skänka pengar till en bössinsamling men just nu har du inga kontanter på dig. Du tänker göra en överföring senare. Du glömmer att göra den här överföringen. En gång blev du månadsgivare men avslutade ditt månadsgivande snart, eftersom det inte är möjligt för en studerande att regelbundet betala något annat än hyra.

Ibland råkar du tänka på hur bra du har det eftersom du kan studera för din drömbransch och påverka saker omkring dig. Du bestämmer att du söker lite mer information om hur du kan medverka till att unga vuxna även i andra länder skulle ha samma möjligheter. Sedan kommer den vecka då du har två tentamina efter varandra och egentligen borde du redan ha skrivit din essä. Livet blir lugnare efter ett tag och nöjd och belåten träffar du dina vänner på fritiden. Nu känner du att du inte orkar leta efter ett donationsnummer eller mer information om kampanjen på nätet.

Du skulle villja hjälpa och få mer information men har redan så mycket att göra på fritiden att du mycket hellre tittar på Netflix, träffar dina vänner eller joggar.

Någon sade en gång att börja med små val. Vad kan en vanlig studerande då göra?

Du kan åtminstone ta emot den erbjudna informationen. Fast du inte tänker bli månadsgivare, kan du lyssna på face-to-face-insamlares sakkunskap. På FSF:s Facebook-sida och Instagram-konto kan du läsa kort om vad som är aktuellt inom sektorn för utvecklingssamarbete.

Du kan börja med ett val i livsmedelsaffären. Om du alltid på studiestödsdagen köper Fairtrade-produkter, blir det en vana så småningom. Du kanske börjar bli medveten om hur hållbara dina andra val är. Du kommer ihåg att face-to-face-insamlaren berättade för dig hur produkter med rovpriser ställer till problem för gemenskapen.

Du kan skänka en liten summa till organisationen när du betalar dina andra räkningar. Du märker att din ämnesförening ordnar en välgörenhetsfest. Ibland kan du hjälpa till exempel genom att festa.

Att skänka pengar är detsamma som att köpa julklappar men det kan kännas ännu bättre! Du kan ge en gåva till någon som verkligen behöver den.

Börja här:

  1. Hur svårt är det för en studerande med en funktionsnedsättning att komma fram till universitetet i Etiopien? Vilka svårigheter finns det med att öka mayastuderandes medborgarkunskaper i Guatemala? Följ den här bloggen så får du information om FSF:s kommande projekt inom utvecklingssamarbete och om vad projekten strävar efter.
  2. Du kan till exempel börja med Fairtrade-märkta bananer.
  3. Drick en öl färre och skänka pengarna till FSF:s insamlingskampanj. Det är en liten sak för dig, men för oss många bäckar små gör en stor å, tillsammans med andra likadana bidrag.

 Ge inte upp. Det viktigaste är att du vill göra något. Du kan vara stolt över en liten gärning.

 

Elina Honkanen                    

Magisterstuderande i idé- och lärdomshistoria                 

Medlem i KENKKU

Studentkåren vid Uleåborgs universitet

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.