Kun vuosi sitten musapiirit nostivat esiin siellä tapahtuvaa seksuaalista häirintää ja ahdistelua, jäin odottamaan, milloin politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen piirit päätyisivät keskustelun keskiöön.
Politiikka on erityisen herkkä häirinnälle, koska politiikassa on paljon vallankäyttäjiä, joihin pyritään vaikuttamaan tai joiden suosioon halutaan. Nämä vallankäyttäjät voivat auttaa uralla eteenpäin tai edistääitselle tärkeää agendaa politiikassa. Merkittävän vallankäyttäjän tai arvostetun puolue- tai järjestötoverin lähentelyjä ja häirintää on vaikea torjua, koska samalla voi vaarantaa oman paikkansa yhteisössä. Toki sitä saattaa olla myös imarreltu tärkeän henkilön osoittamasta huomiosta. On toisinaan vaikea nähdä, miten likaista ja väärää tämähuomio on. Oman uran tai poliittisten tavoitteiden kannalta ratkaisevassa asemassa olevan henkilön suututtaminen voi tuntua kiusalliselta, erityisesti jos yhteisö ei tue häirinnän tai ahdistelun uhreja.
Olen toiminut opiskelija- ja puoluepolitiikassa vuodesta 2014. Moni nuori politiikassa on kuullut varoitteluja alumneista, kansanedustajista, erityisavustajista, sidosryhmien edustajista tai puolueen työntekijöistä. Nämä henkilöt muun muassa laittavat baarissa pöydän alla kättä reidelle, kehuvat kauniiksi, kuiskuttelevat limaisesti korvaan, utelevat seksielämästä, lähettelevät yöllisiä ja humalaisia viestejä tai tarjoutuvat edistämään poliittista uraa kyseenalaisin ehdoin. Lähes kaikki tuntemani politiikassa toimivat naiset ovat kohdanneet jotakin näistä tai jotain muunlaista häirintää. Seksuaalinen häirintä, ahdistelu ja epäsopiva käytös tekevät politiikan ympäristöstä naisille ja nuorille turvattoman ja lannistavan paikan.
Allianssin nuorille vaikuttajille tehdyn kyselyn mukaan seksuaalista häirintää tai ahdistelua on kokenut neljännes vastaajista. Osa tästä häirinnästä tapahtuu myös nuoriso- ja opiskelijapolitiikan parissa. Tunnistamme, että toimintamme ei ole häirinnästä vapaata. Turvallisemman tilan periaatteiden, yhdenvertaisuussuunnittelun ja häirintäyhdyshenkilötoiminnan kehittämisen myötä olemme onnistuneet vähentämään häirintää. Keskeistä on tunnistaa ja tunnustaa erilaiset valta-asemat, sanoittaa ääneen sopimaton käytös, nostaa esiin turvattomuutta luovat rakenteet ja tilanteet sekä puuttua kaikkeen häirintään. Aiomme omalta osaltamme jatkaa edelleen työtä sen eteen, että häirintään puututaan ja sitä ennaltaehkäistään entistä tehokkaammin.
Liian moni on joutunut ahdistelun tai häirinnän uhriksi. Tämä ei saisi olla enää 2020-luvulla normi, jota puolustellaan ja siloitellaan. Rakenteita tulisi nyt tuulettaa. Jokaisen puolueen, järjestön ja yhteiskunnallisen vaikuttajan tulee ottaa vastuuta, jotta vaikuttaminen olisi turvallista kaikille.