Lotta Leinonen Oulun yliopiston ylioppilaskunnasta (OYY) valittiin marraskuussa SYL:n puheenjohtajaksi vuodelle 2023. Lotta on ollut kuluvana vuonna OYY:n hallituksen puheenjohtaja. Mistä Lotan innostus opiskelijatoimintaa kohtaan on syttynyt ja mitä hän ajattelee tulevasta vuodesta? Tutustu ensi vuoden puheenjohtajaan!
Esittely
Moi! Olen Lotta Leinonen ja miä oon Mikkelistä! Ikää minulla on 24 vuotta ja asustelen vielä tämän vuoden loppuun Oulussa yhdessä puolisoni Antin kanssa. Minulla on pikkuveli, äiti ja iskä, jotka ovat innostaneet minut hiihtoharrastuksen pariin. Opiskelen Oulussa kauppakorkeakoulussa markkinoinnin pääaineessa ja kandin kirjoitin koronakeväänä sosiaalisen median vaikuttamisesta. Vapaa-ajalla nään kamuja ja kuuntelen podcasteja.
Miten innostuksesi opiskelijavaikuttamista kohtaan on syttynyt?
Olen aina ollut aktiivinen osallistumaan moneen toimintaan ja isoin kipinä opiskelijavaikuttamiseen alkoi lukiosta. Vähän sattumien kautta löysin tieni Mikkelin lukion opiskelijakunnan puheenjohtajaksi ja Suomen lukiolaisten liittoon, jossa tapasin paljon muita nuoria, jotka ovat kiinnostuneita vaikuttamisesta. Tapasin mielettömiä tyyppejä, sain hienoja vaikuttamismahdollisuuksia ja pääsin erilaisiin luottamustehtäviin.
Kun ovet avautui yliopistoon, en oikein tiennyt mitä kaikkea korkeakoulumaailmassa voisi päästä tekemään vaikuttamisen saralla. Nyt viiden vuoden jälkeen voin todeta, että tekemistä löytyy hyvin monesta paikkaa. Ainejärjestö Finanssi tarjosi minulle paikan kehittää omia taitojani ja päästä vahvasti osaksi tiedekuntaa, ja näkemään mitä koulutuksen järjestämisen kulisseissa tapahtuu. Ylioppilaskunnassa koin vahvasti opiskelijaliikkeen vaikuttavuuden ja pääsin osaksi yliopistotason päätöksentekoa.
Ensi vuoden tehtävä SYL:n puheenjohtajana on minulle suuri kunnia ja upea mahdollisuus hyödyntää vuosien varrella saatuja kokemuksia.
Mitkä ovat mielestäsi suurimmat haasteet, joita yliopisto-opiskelijat kohtaavat tänä päivänä?
Opiskelijoiden on usean vuoden ajan pitänyt pärjätä poikkeuksellisissa opiskeluolosuhteissa ja tulevaisuuden näkymät huolestuttavat. Suorituskeskeinen yhteiskunta haastaa myös nuoria venyttämään resurssejaan äärimmilleen. Tämänhetkiset haasteet liittyvät erityisesti toimeentuloon, mielenterveyteen ja tuen saamiseen. Niin kauan kun asiat ovat hyvin, on opiskelijoiden elämä yleisesti aivan mukavaa, mutta jos oman elämäntilanteen tai jaksamisen kanssa kohtaa huolia, avun saannissa kestää todella kauan. Näin ei saisi missään nimessä olla, vaan apua tarvitsevista täytyisi pitää erityisen hyvää huolta ja tarjota heille ajoissa sellaista tukea, mitä he tarvitsevat.
Mitkä ovat mielestäsi opiskelijoiden kannalta tärkeimmät tavoitteet ensi vuoden eduskuntavaaleissa?
Opiskelijoiden toimeentulon vahvistaminen on yksi keskeisimmistä tavoitteista eduskuntavaaleihin. Vakaa toimeentulo tukee opintojen edistämistä ja mielenterveyttä, kun rahatilanteesta stressaamisen voi jättää vähemmälle. Lisäksi opiskelijoiden täytyy pitää ääntä laadukkaasta ja maksuttomasta koulutuksesta. Jos me ei pidetä koulutuksen puolia, niin kuka sitten?
Kestävä tulevaisuus tarvitsee kestäviä ratkaisuja ja niitä täytyy tehdä nyt. Opiskelijat odottavat tekoja ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän tulevaisuuden puolesta. Tarvitaan kannustimia päästöjen vähentämiseksi ja luontokadon pysäyttämiseksi.
Minkälaisia asioita haluat SYL:n puheenjohtajana edistää ensi vuonna?
Haluan edistää asioita, jotka parantavat opiskelijoiden arkea. Koulutus on siitä iso osa, toimeentulo mahdollistaa hyvän opiskelijaelämän ja yliopistoyhteisö luo hyvän opiskelukokemuksen. Haluan tuoda opiskelijakenttää yhteen ja puolustamaan meille tärkeitä yhteisiä tavoitteita. On tärkeää, että SYL ja ylioppilaskunnat taittavat ensi vuotta yhtä matkaa. Haluan olla innostamassa opiskelijoita eduskuntavaalikevään vaikuttamisurakkaan. Meitä kaikkia tarvitaan!
Lue lisää SYL:n ensi vuoden hallituksesta: SYL:n hallitus vuodelle 2023 on valittu.