Reilun kaupan korkeakoulut vastuullisuuden ajureina

Kaikilla suurilla organisaatioilla on globaaleja ja lokaaleja vaikutuksia ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen. Yliopistojen suurin voimavara ovat opiskelijat.

Maailman yli 200:sta Reilun kaupan korkeakoulusta Suomessa on kahdeksan. Näissä korkeakouluissa lisätään opiskelijoiden tietoisuutta kansainvälisten tuotantoketjujen ongelmista ja vastuullisen kuluttamisen tarpeesta sekä rohkaistaan nuoria toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Reilun kaupan korkeakoulut myös hankkivat vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja tukevat kestävää tuotantoa. 

Reilu kauppa kansainvälisenä järjestelmänä edistää useita YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Ensimmäinen kestävän kehityksen tavoitteista, köyhyyden poistaminen, on keskeistä Reilun kaupan toiminnalle. Köyhyyden poistaminen edistää edelleen tavoitetta kaksi, joka koskee nälän poistamista. Näiden lisäksi Reilu kauppa vaikuttaa työssään muun muassa sukupuolten tasa-arvoon, ihmisarvoiseen työhön, vastuulliseen kuluttamiseen, ilmastotekoihin sekä rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen.

Nuorten rooli on erittäin tärkeä, kun halutaan saada aikaan pitkäkestoisia ja kestävän kehityksen mukaisia muutoksia. Esimerkiksi Turun yliopisto sai Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimen vuonna 2018. Arvonimeen vaadittavien kriteerien täyttymisen taustalla oli opiskelijoiden vahva tuki ja sitkeä, pitkäjänteinen työ.

Yksin ei kenenkään tarvitse lähteä omaa opinahjoaan reiluttamaan, vaan mukaan saa varmasti opiskelijakavereita. Voit aloittaa reiluttamistyön vaikka näillä toimintavinkeillä:

  • Vaikuta siihen, että yliopistosi ravintoloissa ja kahviloissa on tarjolla sertifioituja tuotteita: esimerkiksi Reilun kaupan hedelmiä, mehuja ja tietenkin kahvia ja teetä. 
  • Kerro Reilun kaupan arvonimestä korkeakoulusi opiskelijoille, ylioppilaskunnalle, tiedekunnille, ainejärjestöille ja henkilökunnalle järjestämällä tietoisku, tempaus tai tapahtuma. Kysy tukea myös meiltä Reilusta kaupasta – olemme mielellään mukana. 
  • Ota kavereita mukaan toimintaan – yhdessä on mukavampaa ja useampi käsipari saa usein aikaan myös enemmän.
  • Lisää vinkkejä toiminnan aloittamiseksi tai uusia ideoita kaipaaville löytyy Reilun kaupan korkeakoulujen käsikirjasta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
  • Tilaa materiaalia kampanjointia varten Reilun kaupan verkkosivuilta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Suomalaisella opiskelijaliikkeellä on aina ollut tärkeä asema yhteiskunnallisten muutosten ajurina, ja opiskelijat tulevat olemaan suunnannäyttäjiä myös vastuullisuudessa. Lähde rohkeasti vaatimaan kestävän kehityksen mukaista toimintaa myös muilta!

Jatta Makkula
yhteysvastaava, Reilun kaupan korkeakoulut 

Blogi on julkaistu osana SYL:n ja kahdeksan ylioppilaskunnan Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanketta

Kuva: Reilu kauppa

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.