Rättvisemärkta högskolor som drivkraft för hållbarhet

Alla stora organisationer har globala och lokala effekter på ekologisk och social hållbarhet. Studenterna utgör universitetens största resurs.

Utav världens 200 rättvisemärkta universitet är åtta belägna i Finland. Inom dessa högskolor ökar man studenternas medvetenhet om problemen i internationella produktionskedjor och behovet av hållbar konsumtion, och därtill uppmuntrar man unga människor att agera för en rättvisare värld. Rättvisemärkta högskolor köper också hållbart producerade produkter och stödjer hållbar produktion på andra sätt.

Rättvis handel som ett internationellt system främjar flera FN-mål för hållbar utveckling. Det första av målen för hållbar utveckling är eliminering av fattigdom, vilket är ett centralt tema för den verksamhet som Rättvis handel driver. Samtidigt är det möjligt att påverka även FN:s hållbarhetsmål nummer två som handlar om eliminering av hungersnöd. Utöver dessa mål påverkar Rättvis handel jämställdhet mellan könen, anständigt arbete, hållbar konsumtion, klimatåtgärder, fred och rättvisa samt partnerskap.

Ungdomar har en mycket viktig roll i arbetet som strävar efter att åstadkomma långsiktiga och hållbara förändringar. Åbo universitet fick titeln Rättvisemärkt universitet år 2018. Studenternas starka stöd och ihärdiga samt långsiktiga arbete utgjorde bakgrunden till att kraven för denna titel uppfylldes.

Du behöver dock inte vara ensam om att driva din högskola mot ökad rättvisa: du får säkert studiekompisar med dig. Du kan börja ditt arbete mot ökad rättvisa inom din högskola genom att tillämpa följande tips:

  • Se till att det finns rättvisemärkta produkter i universitets restauranger och kaféer: till exempel rättvisemärkt frukt, juice och naturligtvis kaffe och te.
  • Ordna ett informationstillfälle, en kampanj eller ett evenemang där du berättar om hederstiteln “Rättvisemärkt högskola” för högskolans studenter, studentkåren, ämnesorganisationer och personal. Be om stöd från oss på Rättvis handel – vi är gärna med om att hjälpa dig.
  • Engagera dina vänner i verksamheten – det är trevligare då man gör saker tillsammans och fler händer får ofta mer gjort.
  • I guiden (på finska, öppnas i en ny flik) som Rättvis handel publicerat för högskolor hittar du fler tips om hur du kan starta verksamheten eller hitta nya idéer.
  • Beställ material för kampanjverksamhet genom att följa denna länk (öppnas i en ny flik).

Den finländska studentrörelsen har alltid haft en viktig ställning och agerat som drivkraft för samhällsförändringar, och även nu kommer studenterna att fungera som trendsättare i hållbarhetsfrågor. Var modig och kräv hållbar utveckling även av andra!

Jatta Makkula
kontaktansvarig, Rättvis handel i högskolor

Det här blogginlägget har publicerats som en del av FSF:s och åtta studentkårers projekt Hållbarhet stöder oss, stöd hållbarhet.

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.