500 demaria kokoontui puoluekokouksen merkeissä kolmipäiväiselle kokousmaratonille Lahden messukeskukseen viime viikonloppuna. Mediassa yritettiin kovasti rakentaa kuvaa riitaisasta ja vaikeasta kokouksesta, mutta tosiassa tunnelma oli ainakin näin äänivaltaisen kokousedustajan silmiin hyvä, henkilövalinnat kiinnostavia ja päätöksetkin valtaosin varsin odotettuja. Opiskelijan kannalta kokouksesta voi kuitenkin nostaa muutaman merkityksellisen teeman, sillä tällä hetkellä SPD nauttii gallupien valossa Suomen suurimman puolueen roolista ja on täten kiinnostavassa asemassa tuleviin kunta-, maakunta- ja eduskuntavaaleihin nähden. Tämän hetken tilanne, ainakin joidenkin käsitysten mukaan, antaa osviittaa siitä, että SDP tulee seuraavien eduskuntavaalien jälkeen olemaan hallituspuolue ja potentiaalisesti jopa suuri vaalivoittaja, pääministeripuolue.
Vuoden 2014 puoluekokouksessa SDP linjasi kannattavansa lukukausimaksuja EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Asiasta äänestettiin silloin salissa ja vaikka tulos olikin selvä, se ei ollut murskaavan selvä. Viime viikonloppuna asiasta käytiin uusi äänestys, joka ratkesi 24 äänen enemmistöllä vanhan linjan mukaisesti. Tämä on erikoista siinä mielessä, että vain muutamaa tuntia aiemmin puolueen puheenjohtajaksi oli valittu Antti Rinne.
Syksyn aikana Rinne on puolustanut maksutonta koulutusta niin Demarinuorten, SAMOK:n kuin SYL:n tapahtumissa. Rinne valittiin selvin lukemin, noin 60% äänienemmistöllä. Rinteen lukukausimaksukanta on kuitenkin ristiriidassa salin maksuja käsitelleen äänestyksen kanssa. Kysymys lieneekin, että oliko Rinteen kanta vain osa pj-kampanjan taktikointia vai aito linja, ja tuleeko Rinteen linja muuttumaan vastaisuudessa. Opiskelijaliikkeen vaikuttamistyö maksuja vastaan on olennaisesti erilaista riippuen siitä, onko potentiaalinen tuleva pääministeri maksujen kannalla vai ei. Tämä jää nähtäväksi.
Lukukausimaksujen lisäksi puoluekokous käsitteli lukuisia muita koulutukseen ja opiskelijoihin liittyviä asioita. Näiden osalta kiinnostavaa onkin, miten vähän puoluekokouksessa oikeastaan linjattiin; pääosin vastauksissa viitattiin SDP:n syksyllä hyväksymään koulutuspoliittiseen ohjelmaan. Siksi puoluekokouspäätösten sijaan opiskelijan onkin syytä kiinnittää huomio tähän ohjelmaan.
SYL:n linjoihin nähden SDP:n koulutuspoliittinen ohjelma on varsin mukava paperi. Siinä puhutaan ansioituneesti koulutuksen tasa-arvosta, elinikäisestä oppimisesta, korkeakoulujen autonomian tukemisesta ja mainitaanpa siellä opiskelijoille rakas YTHS:kin. Koulutuspoliittisen ohjelmansa ansiosta SDP:n olisi todella mahdollista olla koulutuksen kärkipuolue Suomessa. Liian usein erilaiset ohjelmat ja lupaukset ovat kuitenkin jääneet jalkoihin hallitustyöskentelyn arjen alkaessa. SYL jää varmasti muiden koulutuspoliittisten toimijoiden kanssa odotuksella seuraamaan, miten SDP aikoo toimia politiikkansa ja mahdollisesti tulevan hallitusvastuunsa kanssa koulutuspoliittisen ohjelman suhteen. Koulutuksen kentällä kaikilla puolueilla olisi paljon voitettavaa.
Ehkä merkittävimpänä sanomana Lahden puoluekokouksesta nousi nuorten viesti. Niin demarinuorilta kuin -opiskelijoiltakin kuultiin viikonlopun aikana mahtavia, faktoihin perustuvia puheenvuoroja ja paremman sukupolvipolitiikan puolesta linjaavia avauksia. Populistinen eläkealoite saatiin yksimielisesti torpattua. Tulevaisuus, yhteinen sellainen, oli viikonlopun kantava puheenaihe. Demarinuorten kehittämä Yleisturva nousi puolueen sosiaaliturvan kehittämisen linjaksi. On historiallista, että hyvinvointivaltion perustajiin kuuluva SDP tulee uudistamaan sosiaaliturvaa nuorten kehittämän mallin perusteella.
Kaikki tämä kertoo siitä, että nuorilla ja nuorten ajatuksilla on tilaa politiikan kentällä. Viimeistään nyt on aika unohtaa klassikkovitsi demarinuorten määrästä:
“Kuinka monta demarinuorta tarvitaan vaihtamaan lamppu?
– Ne molemmat.”
Tämä stereotypia ei ole enää vuosiin pitänyt paikkaansa ja on nyt puoluekokouksen ansiosta todistettu suurelle yleisölle. Rohkenen väittää, että nuorten esimerkkiä SDP:n puoluekokouksessa kannattaa kaikkien seurata, puolueesta riippumatta. Me nuoret ja opiskelijat voimme aidosti vaikuttaa ihan kaikkialla ja olla aloitteellisia paremman politiikan tekijöitä sekä tulevaisuuden rakentajia. Siksi tällä puoluekokouksella oli aidosti väliä.
Maria Loima, SYL:n hallituksen jäsen