Att bygga en ännu starkare studentrörelse

Långa rader av svarta kavajer, Movember-mustascher och Macbooks. Förhandlarna springer med sina portföljer från ett hemligt kabinett till ett annat, och intervjuarna kastar bananer på kandidaterna. Två dygn utan sömn i en simulator som liknar en Sverigebåt. Förbundsmötet är människans bästa tid.

Var och en av oss har väl hört åtminstone en kliché om FSF:s förbundsmöte även om hen aldrig har deltagit i mötet. Fastän högar av föredragningslistor har bytts ut mot bärbara datorer, en del deltagare vågar klä sig i jacka med huva i stället för kavaj och fastän val av styrelse inte längre liknar ett strategimöte med den italienska maffian, vet man att det händer något viktigt här. Och visst gör det det: vi bestämmer riktningen för studentrörelsen för nästa år.

Förbundsmötet är alltså vårt förbunds viktigaste tillfälle att fatta beslut. Mötet väljer nya aktörer och godkänner verksamhets- och ekonomihandlingar för 2018. Medlemsorganisationerna, det vill säga studentkårerna, deltar i mötet som delegationer, och antalet delegater beräknas i proportion till studentkårens medlemsantal. I år hålls förbundsmötet på Tammerfors universitet, och 133 delegater från 14 studentkårer deltar i mötet.

Vid mötet är den nuvarande styrelsens roll att lägga fram och bereda materialet. Vi talar om hur vi anser att det lönar sig att fortsätta det arbete som vi utfört i år, men förbundsmötesdelegaterna fattar det slutliga beslutet. I år har styrelsen föreslagit fyra projekt som verksamhetsplanen för 2018. Dessa projekt handlar om påverkansarbete i riksdagsvalet, Finlands EU-ordförandeskap, omvälvningen i arbetslivet och framtida utvecklingssamarbete. Vi anser att med hjälp av dessa projekt kan FSF rikta sin verksamhet på det sätt som den politiska miljön förutsätter och bli en ännu bättre expert.

Förutom traditioner, kavajer och att undvika de värsta klischéerna innehåller FSF:s förbundsmöte också spänning och vemod. Om du inte berättar för någon, erkänner jag att jag en gång i höst blev rörd när jag insåg att året som ordförande för denna rörelse är nästan över. Vid mötet upplever säkert var och en känslofyllda stunder, men å andra sidan är det inspirerande: Nya, energiska händer får styra den här båten i den riktning som de anser vara den rätta. Vi önskar att riktningen är en ännu starkare och enhetligare studentrörelse.

 

Riina Lumme

FSF:s ordförande

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.