BLOGGSERIEN STUDERANDENS FÖRÄNDERLIGA VÄRLD, DEL 1: BLINT MOT FRAMTIDEN?

I bloggserien Studerandens föränderliga värld funderar FSF:s utbildningspolitiska sakkunniga Tapio Heiskari på de förändringar som teknologi och digitalisering orsakar för studier, utbildning och arbete, i synnerhet ur studerandenas perspektiv.

**

Att förutspå framtiden lär vara en av mänsklighetens äldsta tidsfördriv. Det är svårt, men det hindrar oss inte från att försöka. Under de senaste åren har det blivit väldigt populärt att himla sig över arbetets framtid, digitalisering och senast artificiell intelligens.

I en serie av några blogginlägg tänker jag försöka förutspå hur världen kommer att förändras uttryckligen ur studerandenas perspektiv. Studierna, arbetet, utbildning i allmänhet och mycket annat kommer att förändras, i synnerhet i och med digitaliseringen. Men hur visar sig förändringen i praktiken? Hur borde man förbereda sig på den? Jag är rädd för att funderingar på dessa frågor medför fler nya frågor än svar.

Framtiden är inte förutbestämd, utan vi kan påverka vad som komma skall. Kanske den bästa orsaken till detta är att vi genom att förbereda oss eventuellt kan förebygga skadliga förändringar vid våra universitet, på våra arbetsplatser och i hela samhället.

Tapio Heiskari,

Utbildningspolitisk sakkunnig,

FSF

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.