Suomi tarvitsee vastuullista sukupolvipolitiikkaa

(Tämä on käännös alkuperäisestä tekstistä, joka on luettavissa täältä.)

Helmikuun vaihteessa SYL lausui eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kansalaisaloitteesta työeläkeindeksin palauttamisesta palkkaindeksiin. Vaikka kansalaisaloite väittää haluavansa ratkaista eläkeläisten köyhyyden, se on kuitenkin silkkaa populismia. Jos kansalaisaloite menisi läpi, se tarkoittaisi eläkekassojen nopeaa tyhjenemistä ja niin nykyiset opiskelijat kuin tulevat sukupolvet jäisivät ilman eläkettä. SYL:n lausuntoa voi tiivistää kolmeen pointtiin:

  • Kansalaisaloite uhkaa eläkkeiden rahoitusta ja se tehdään nuoren sukupolven kustannuksella.
  • Kansalaisaloite ei ratkaise eläkeläisten köyhyyttä vaan hyödyntää lähinnä eläkeläisiä joilla on jo korkeat tulot.
  • Vaadimme vastuullista sukupolvipolitiikkaa. Eläkejärjestelmä on sukupolvien välinen sopimus ja päinvastoin kuin usein väitetään, niin he jotka ovat tällä hetkellä työelämässä maksavat edellisen sukupolven eläkkeet.

Yksi tosuprojekteistamme tänä vuonna on ”Parempi tulevaisuuspolitiikka”. Sen tavoitteena on, että sukupolvien välinen yhdenvertaisuus huomioitaisiin paremmin päätöksenteossa ja että tästä syntysi yhteiskunnallista keskustelua. Myös SYL:n uusi linjapaperi, joka hyväksyttiin marraskuun liittokokouksessa, käsittelee osaltaan sukupolvipolitiikkaa. Vuoden 2019 eduskuntavaalien alla tavoitteenamme on, että toimivan sukupolvipolitiikan merkitys olisi selvä niin äänestäjille kuin poliitikoille. Jotta tämä onnistuisi, tarvitsemme tukea laajalla rintamalla. Toivomme niin puoluepoliittisten kuin sitoutumattomien nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kuulevan viestimme ja lisäksi sitä, että myös muut tekijät, kuten työmarkkinajärjestöt, näkisivät toimivan sukupolvipolitiikan merkityksen.

Eläkepopulismi on loistava esimerkki siitä, miksi sukupolvipolitiikkaa pitää huomioida, mutta ei suinkaan ainoa. Tähän voi nimittäin liittää monta kysymystä: nuorten lisääntyvä syrjäytyminen, koulutuksen merkitys, työn merkitys, ympäristökysymykset sekä nuorten aktivointi. Toimivassa sukupolvipolitiikassa on peremmiltään kyse pitkäaikaisen, vakaan ja kestävän yhteiskunnan rakentamisesta. Tästä syystä käytämme nimitystä tulevaisuuspolitiikka. Vuoden aikana julkaisemme blogisarjan, jossa voitte lukea eri asiantuntijoiden, virkahenkilöiden, poliitikoiden ja yhteiskunta-aktiivien näkemyksiä sukupolvipolitiikasta ja miten sitä tulisi kehittää. Tällä tavoin saamme uusia näkökulmia aiheeseen ja uusia oivalluksia siihen, miten ongelmat voitaisiin ratkaista.

SYL:n arvojen mukaan pyrimme olemaan rohkea edelläkävijä. Silloin eivät puheet auta, vaan tarvitaan tekoja. Siksi aiomme lisätä omaa asiantuntemustamme aiheeseen liittyen, tavoitteena luoda ”mittaristo” jonka avulla voimme tarkistaa onko politiikka menossa oikeaan suuntaan ja löytää ratkaisuja olemassa oleviin ongelmiin. Tätä tarkoitusta varten haluamme myös tehdä yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa.

SYL:n aloitusseminaarissa helmikuussa otimme jo ensimmäisen askeleen sukupolvipolitiikan nostamiselle yhteiskunnalliseen keskusteluun. Järjestimme paneelikeskustelun poliittisten puolueiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen välillä ja myös pienempi keskusteluryhmä aiheesta. Sukupolvipolitiikka-aiheisessa paneelikeskustelussa nostettiin monta tärkeää kysymystä. Yhdenvertaisuus, perustulo, nuorten äänten kuuluviin saatto, automatisointi, peruskoulu ja koulutus, suora vaiko edustuksellinen demokratia, lisää politiikkaa kouluihin sekä työllisyyden parantaminen olivat muutama väittelijöiden sivuamista aiheista. Pienemmässä keskusteluryhmässä oli kaksi ulkoista puhujaa: Lauri Kajanoja, ekonomi Suomen Pankista, ja Jari Hanska, kirjailija ja freelancetoimittaja. Molempien puheenvuoroissa käsiteltiin eläkejärjestelmää, miten eläkemenot ovat kasvaneet, miten väestön suhde työkykyisten ja eläkeläisten välillä muuttuu ja miltä tulevaisuus mahdollisesti näyttää. Nämä tulevaisuuden näkymät eivät valitettavasti kaikin puolin ole kovin positiivisia. Toivokaamme että päätöksentekijöillä riittää poliittista tahtoa toimivan ja kestävän sukupolvipolitiikan aikaansaamiseksi.

Haluaisitko osallistua projektiimme ”Parempi tulevaisuuspolitiikka”? Tunnetko jonkun vai olisitko itse kiinnostunut kirjoittamaan blogin sukupolvipolitiikkasarjaamme? Ota yhteyttä hallituksen jäseneen Jimmy Nylundiin ja kerro lisää!

Jimmy Nylund, hallituksen jäsen, Suomen ylioppilaskuntien liitto

 

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.