Den sjukt snabba och färggranna internationella sektorn

Detta blogginlägg är den första delen i en bloggserie i två delar som behandlar European Students’ Unions förbundsmöte, som ordnades på Malta 1–7.5.2017. I följande inlägg behandlas det som beslöts under förbundsmötet.

 

Denna bild togs på Malta den 2 maj. Vi hade anlänt till vår paraplyorganisation European Students’ Unions förbundsmöte dagen innan, på första maj. Det var ganska tungt att åka till flygplatsen kl. 4 på morgonen, eftersom vi som studerandeaktiva naturligtvis strävar efter att hålla oss nära studerandenas vardagsliv, inklusive att fira första maj i livliga tecken. Men en kärlek till det vi gör fick även den tröttaste förstamajfiraren att anstränga sig lite. Från baren till McDonald’s, några nuggetar i magen, mössan på huvudet och så bar det av för att fatta beslut om vår europeiska paraplyorganisations framtida riktning. Jag tycker att den här attityden beskriver den internationella sektorn särskilt bra. Ibland kräver det här arbetet fysiska ansträngningar och uppoffringar. Ibland måste man bara vara så sjukt snabb och orka pusha på.

 

Suckar under morgonmålet efter kvällens för starka drinkar, Pippi Långstrump-sången efter förbundsmötets namnupprop, tiotals ändringsförslag till de politiska handlingarna, oändliga ingående diskussioner om utbildning, jämställdhet och att rädda världen. Allt det här får mig att gång på gång förälska mig i internationell påverkan på nytt. Om man endast ser på bilderna på Instagram, kan de internationella resorna se ut som om vi bara har roligt hela tiden, och roligt har vi ju. Men vi behandlar dessutom omfattande ärendehelheter; teman som påverkar oss studerande och vår generation på ett väsentligt sätt. Till exempel inom Europas sociala pelare, som fastställer Europeiska unionens riktning beträffande jämlikhet, jämlikhet inom utbildning och välfärd, har just utbildningen lyfts fram som det viktigaste temat. Detta är resultatet av ett uthålligt arbete, och det skulle inte ha uppnåtts om inte den europeiska studeranderörelsen hade en regelbunden plattform där vi kan träffas och utarbeta gemensamma riktlinjer. Mellan mötena kör vi på dessa linjer i Europaparlamentet, kommissionen och Bolognaprocessens beslutsfattande organ. Det är vad ESU gör, och vad FSF gör inom ESU.

En traditionell Cultural night, d.v.s. för Finlands del renkött, Fazers blå och mintsprit!

 

Det är otroligt hur en sammanslutning av 40 länders studerandeförbund kan fatta beslut så effektivt. Förbundsmötet på Malta var dessutom ESU:s 35-årsjubileum, och jubiléet till ära ordnades en alumniträff och -gala. En alumn beskrev bra vad ESU sist och slutligen är: ”A surprisingly effective, ineffective union” – ”ett förvånansvärt effektivt, ineffektivt förbund”. Trots att informationen om tidtabeller kommer först i sista minuten, förbunden från norr väntar på de sydliga förbunden minst 40 minuter varje gång innan man får ihop ett beslutfört förbundsmöte, och debatten ibland hettar till ordentligt fixar sig allt till slut, och efter mötet skiljs man åt som vänner. Det väcker hopp under dessa tider, då bakåtsträvande krafter försöker bygga fysiska och mentala gränser mellan människor. Sist och slutligen är vi inte så olika i olika länder: vi alla vill bara främja en bättre framtid för studerande.

Det tar sin tid att återhämta sig efter BM, och själv sov jag i 24 timmar då jag kom hem. Det känns ganska tomt att komma tillbaka till Finland efter en veckas förbundsmötesräcka, och det tar ett tag innan man kommer ihåg att man inte längre behöver sitta i en mötessal dygnet runt. Hemkomstångesten lättar ändå då jag minns att samma show kommer att upprepas i december i Israel!

 

Veera Alahuhta

FSF:s styrelsemedlem, internationella ärenden och utvecklingssamarbete

 

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.