FSF: Den avgiftsfria utbildningen måste tryggas i tillgänglighetsplanen för utbildningen

Ställningstagande 29.11.2019

 

Den avgiftsfria utbildningen och utbildningens tillgänglighet går hand i hand. Statsminister Rinnes regeringsprogram fastställer att en tillgänglighetsplan för utbildningen ska utarbetas för Finland. FSF kräver att en examensutbildning som verkligen är avgiftsfri för alla ska inkluderas i tillgänglighetsplanen.

Utbildning går i arv även i Finland, och den socioekonomiska bakgrunden påverkar inte bara utbildningsvalen, utan bland annat också hur en studerande ser på att lyfta studielån som en del av sin försörjning. En situation där plånbokens tjocklek avgör möjligheterna att söka sig till utbildning får inte uppstå i Finland.

Även om det fortfarande finns mycket att göra för utbildningens tillgänglighet, måste vi ändå hålla fast vid de grundläggande faktorer som fungerar redan nu.

Rinnes regeringsprogram fastställer att en tillgänglighetsplan för utbildningen ska utarbetas för Finland. Syftet med planen är att förbättra underrepresenterade gruppers tillgång till utbildning. I dessa grupper ingår bland annat personer med funktionsnedsättning, språkminoriteter och invandrare. Att utarbeta den här planen är en utmärkt konkret åtgärd för att främja utbildningens tillgänglighet.

”Den avgiftsfria utbildningens dag till ära vill FSF påminna att den avgiftsfria utbildningen är Finlands största tillgänglighetsgärning. Allt arbete som görs för att förbättra tillgängligheten är onödigt om vi inte håller fast vid principen för en avgiftsfri utbildning”, konstaterar FSF:s ordförande Sanni Lehtinen.

I dag, fredagen den 29 november firar studentrörelsen den avgiftsfria utbildningens dag. Syftet med temadagen är att påminna både beslutsfattare och medborgare om den avgiftsfria utbildningens betydelse.

 

Mer information:

Ordförande Sanni Lehtinen

fornamn.efternamn@syl.fi

tfn 044 906 5007

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.