I höst diskuteras ansvarsfull konsumtion på universitetscampus runt om i Finland

Hur tar företag hänsyn till klimatet, miljön och de mänskliga rättigheterna i sin verksamhet? Finns det hållbart producerade kläder i butiker? Och ur är det med bärbara datorer eller telefoner?

Vi söker svar på dessa frågor under hösten 2021, då temaveckor eller evenemang för hållbar utveckling kring ansvarsfull konsumtion kommer att hållas på nio universitetscampus. Temaveckorna omfattar intressanta diskussionstillfällen, workshopar, filmkvällar, webbinarier, exkursioner, Instagram live streamar och podcasts som behandlar till exempel ansvar inom kläd- och elektronikindustrierna. Målet är att utmana studerande att ändra sina konsumtionsvanor i en mer hållbar riktning samt att främja ansvarsfulla konsumtionsbeslut även inom studentorganisationer och universitet.

Evenemangen arrangeras av Finlands studentkårers förbund (FSF) samt Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS), Studentkåren vid Jyväskylä universitet (JYY), Studentkåren vid Åbo universitet (TYY), Åbo Akademis Studentkår (ÅAS), Studentkåren vid Lapplands universitet (LYY), Studentkåren vid LUT-universitet (LTKY), Konstuniversitetets studentkår (KonSt) och Studentkåren vid Östra Finlands universitet (ISYY) i Joensuu och Kuopio. En del av evenemangen arrangeras i samarbete med föreningen för etisk handel Eettisen kaupan puolesta ry och Rättvis handel. Evenemangen organiseras beroende av coronaläget både på distans och på plats, med beaktande av säkerhetsavståndet.

Programmet finns på sidan: www.syl.fi/sv/stod-hallbarhet/. Evenemangen kan följas i sociala medier med hashtaggarna #kekeviikko och #stödhållbarhet.

Temaveckorna och evenemangen arrangeras som en del av FSF:s och studentkårers gemensamma projekt Hållbarhet stöder oss, stöd hållbarhet. Finlands Utrikesministerium har beviljat projektet stöd till projekt för kommunikation och utbildning om global utveckling.

Mer information

Sinituuli Suominen
Utvecklingspolitisk sakkunnig
Finlands studentkårers förbund (FSF)
sinituuli.suominen@syl.fi
tfn: 044 780 0220

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.