I konferensrum runt om i Europa

Det var varmt ute och en härlig vårsol sken. Precis vad man kunde förvänta sig av medelhavssolen på Cypern i februari. Eller så intalade jag mig i alla fall, för fastän jag var på Cypern så tillbringade jag nästan hela min resa i olika konferensrum.

Jag deltog i årets första European Students’ Unions (ESU) evenemang European Students’ Convention (ESC) i mitten av februari. Det bästa sättet att beskriva evenemanget är som ett seminarium som förbereder ett årsmöte. Under ESC behandlades ärenden genom vänlig diskussion, eftersom inga beslut ännu behövde fattas. Diskussionerna gällde ganska allmänna saker och vi fick bekanta oss med varandras tankevärldar och olika europeiska studentorganisationers åsikter.

”Intressant medelhavsarkitektur och en hänförande natur full av saker att upptäcka!” Så beskrevs mitt resmål för mig när jag berättade att jag skulle till Cypern. Jag tror också verkligen på dem som berättade det för mig – åtminstone på basis av det jag såg skymten av genom bussens fönster på morgnarna när vi åkte från hotellet till universitetet. De följande åtta timmarna tillbringade vi sedan i olika mötesrum.

Det viktigaste med ESC är ändå att lära känna människor, andra europeiska studerande och deras organisationer. Det är lättare att diskutera och besluta om saker när alla känner varandra. Därför är diskussionerna under ESC mer allmänna och inte så sakbetonade. Under årsmötet är det sedan dags att förhandla, debattera och fatta beslut. Som i allt förhandlingsarbete är det mycket lättare att behandla ärenden när man vet vem man talar med och vad hens utgångspunkter är. Det här är viktigt både inom den europeiska studentrörelsen och i internationellt samarbete i allmänhet.

Medelhavets och Cyperns matkultur är underbar och människorna är mycket varma. Det har jag lärt mig via mina kompisars reseuppdateringar på sociala medier, men jag kan också bekräfta det själv. Det är lättare att lära känna nya människor och diskutera när blodsockret är i skick – och ännu bättre när maten som det bjuds på är så god som på Cypern! Och vad gäller människorna jag träffade så var alla som arbetar för den europeiska studentrörelsen vänliga och varma människor med ett brett intresse för olika saker. Det är tydligt att vi alla vill kämpa för en bättre morgondag för europeiska studerande!

Även om en stor del av min tid på Cypern gick ut på att sitta i mötesrum och drömma om medelhavssolen så har jag berikats med många nya bekantskaper och diskussioner. Jag ser ivrigt fram emot det kommande året med europeisk intressebevakning för studerande och att få bekanta mig med fler nya konferensrum runt om vårt fina Europa.

Frans Cederlöf

Styrelsemedlem

Efter att ha skrivit denna text har effekterna av koronaviruset expanderat genom Europa. Tyvärr har alla händelser under våren avbrutits. Om möjligt kommer den europeiska studentrörelsen att samlas till ESU: s styrelsemöte under hösten.

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.