#Kekeviikko / Moçambique: “Klimatförändringen har en stor inverkan på områden där resurserna redan är knappa”

Som en del av Temaveckan för hållbar utveckling (#kekeviikko) kommer vi att publicera flera bloggserier som behandlar klimatförändringens konsekvenser i låginkomstländer samt gärningar som behärskar klimatförändringen. Nu fortsätter vi med en intervju med en ung högskolestuderande från Moçambique.

Den moçambikiska högskolestuderanden berättar att hans föräldrar som arbetar som jordbrukare lider av klimatförändringen. Nuförtiden ger fröna som de odlar en mindre skörd än tidigare. Det är allt vanligare med hetta, och det leder till hälsoproblem. För det tredje krymper många floder och sjöar snabbare efter regnen.

Om klimatförändringens framskridande inte stoppas tror han att vädret kommer att bli ännu varmare och att det inte längre kommer att regna tillräckligt. Han oroar sig för att utvecklingen kommer att leda till att många djur- och växtarter dör ut.

Hans studiekamrat funderar också på klimatförändringen med tanke på ekonomin i sitt hemland. Hon tror att klimatförändringen kommer att hindra landet från att utvecklas så snabbt som det kunde utvecklas, eftersom sådant man redan byggt upp kommer att förstöras. På det sättet kommer klimatförändringen att bromsa ett fattigt lands strävan att förbättra sina invånares levnadsförhållanden.

Salla Mäkelä
Utvecklingspolitisk sakkunnig på FSF

 

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.