Kommunikationspraktik hos studentrörelsen

Inom kommunikation är ingen arbetsdag likadan – allra minst nu under undantagsförhållanden.

Under mina första praktikveckor hann jag sätta mig in i mina arbetsuppgifter och lära känna mina arbetskamrater på kontoret på Lappbrinken, men de senaste månaderna har alla jobbat hemifrån.

Att jobba inom kommunikation under coronatiden förutsätter att man tål osäkerhet på ett helt annorlunda sätt. Framtiden för flera projekt är oklar och nya arbetsuppgifter dyker upp i snabbt takt. Att göra prioriteringar kan i vissa fall vara mycket svårt. Enligt min erfarenhet är ett högt tempo inte exceptionellt i kommunikationsarbete.

Jag har hunnit med mångt och mycket under dessa tre månader. Jag har varit med om att sammanställa en offertförfrågan om förnyelsen av webbplatsen, fundera på kommunikationsstrategin, utveckla en memkampanj, upprätta anvisningar om kommunikation med fokus på intressebevakning samt manusskrivning och videoredigering.

Inom FSF:s kommunikation får man faktiskt göra allt det som utlovades i arbetsannonsen; från att kläcka idéer till att raskt ta itu med saker och ting, även om man samtidigt också uppmuntras till ett mer avspänt arbetssätt.

På grund av att vi nu arbetar på distans har min praktik fått en lite annorlunda inriktning än vi hade tänkt. En del projekt genomfördes aldrig, en del blev uppskjutna, men trots detta fanns det alltid något att göra. När allt kommer omkring var det ganska lätt att börja jobba på distans. Vi dricker vårt eftermiddagskaffe tillsammans på samma sätt som förr, men nu gör vi det via skärm.

Trots undantagsförhållandena har arbetet i en organisation som företräder alla universitetsstuderande i Finland varit belönande, om än ibland utmanande. Kommunikationspraktikanten arbetar tillsammans med styrelseledamoten som ansvarar för kommunikation och en kommunikationsexpert som ger stöd i uppgifterna efter behov. Därför tycker jag att även om praktiken går ut på att praktikanten ger arbetsgivaren sin arbetsinsats, är dess egentliga syfte att utveckla praktikanten i sin arbetsuppgift och göra hen till en bättre arbetstagare, ett proffs och människa.

FSF har varit en flexibel arbetsplats. Jag har haft mycket inflytande på mina arbetsuppgifter; jag blev ofta tillfrågad vad jag ville göra, lära mig och ta ansvar för. FSF:s styrka som praktikplats är att praktikanterna tydligt ges ansvar för sina egna projekt, som man får koncentrera sig på och främja, vilket stärker engagemanget i arbetet.

Kommunikationspraktiken på FSF har erbjudit mig en utmärkt möjlighet att prova på saker och lära mig nytt. När jag i början av praktiken diskuterade mina framtida arbetsuppgifter med en vän, sa hen att videoredigering är som att meditera. Efter att ha gjort detta några dagar på FSF kan jag åtminstone bekräfta att vi har mycket olika uppfattningar om meditation.

Vad har jag ännu att säga under dessa sista praktikveckor?

Först och främst vill jag berätta att man faktiskt utvecklas när man praktiserar hos FSF: De låter praktikanten ta ansvar och ger erkänsla för gott arbete. Uttråkad blir man inte. Tack vare de mångsidiga arbetsuppgifterna känns varje dag som ny.

Trots undantagsförhållandena fick jag till största delen jobba med det jag önskade i början av praktiken, även om kampanjen med Baby Yoda-mem tyvärr blev uppskjuten.

Vad tar jag då med mig från praktiken? Ett förtroende för att FSF ständigt arbetar för studenternas intresse. Förmåga till självledarskap. Färdigheter att behärska kommunikationsarbetets olika delområden. Know-how som säkert kommer att bära också i framtiden.

Inte ett dåligt sätt att spendera tre månader, om ni frågar mig.

 

Petteri Keränen

Kommunikationspraktikant

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.