Mentalvårdskrisen – studentlivets avigsida! Ett jippo under dagen för psykisk hälsa bland studerande

Vi bjuder in mediernas representanter till Ständerhuset den 19 april kl. 15–16 för att rapportera om evenemanget “Mentalvårdskrisen – studentlivets avigsida” som ordnas under dagen för psykisk hälsa bland studerande. Syftet med jippot är att påminna beslutsfattarna om hur viktigt det är med en tillräcklig finansiering för Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS).

Finlands studentkårers förbund (FSF) och Finlands studerandekårers förbund (SAMOK) ordnar ett jippo under dagen för psykisk hälsa bland studerande den 19 april kl. 15–16 vid Ständerhuset på adressen Snellmansgatan 9-11, 00170 Helsingfors. Jippon ordnas även på andra orter.

Jippots tema är studerandenasmentalvårdskris som kastar en skugga över studentlivet. För att symbolisera denna studentlivets avigsida kommer vi att ta på oss våra studentoveraller med avigsidan utåt. Onsdagen den 19 april är också dagen för psykisk hälsa bland studerande, och i enlighet med temat kommer vi att kräva mer finansiering för SHVS.

Forskning visar att psykisk ohälsa är vanligare bland högskolestuderande än hos resten av vuxenbefolkningen. Mentalvårdskrisen återspeglas i en ökad efterfrågan på mentalvårdstjänster vid SHVS, och inga tecken på en minskning syns i horisonten. Den pågående mentalvårdskrisen och mentalvårdstjänsternas otillräckliga resurser måste tas på allvar. SHVS uppfyller vårdgarantin, men de långa, interna vårdköerna kommer inte att upplösas utan en ökning av grundfinansieringen. SHVS behöver tillräckliga resurser för att kunna säkerställa högskolestuderandenas tillgång till vård.

Mer information:

Sonja Naalisvaara
sonja.naalisvaara@syl.fi
044 906 5003

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.