SAMOK och FSF kräver att riksdagspartierna avsäger sig från terminsavgifter

31.3.2017

Ställningstagande

Näringslivets forskningsinstitut ETLA föreslår terminsavgifter också för finländska högskolestuderande i sin rapport. Finlands studerandekårers förbund – SAMOK och Finlands studentkårers förbund (FSF) fördömer förslaget och uppmanar också alla riksdagspartier att göra det samma.

ETLA:s uppfattning om avgifternas påverkan på studietiden och utbildningens kvalitet är vilseledande. Avgiftsbelagd utbildning skulle sannolikt öka på antalet som avbryter högskoleutbildningen, och argumentet att avgifterna endast tillför kvalitet är ohållbart. Om ETLA vill göra förslag som tas på allvar, borde rapporten referera till forskningsdata istället för åsikter.

Den finländska kunskaps- och utbildningsnivån har enligt de senaste internationella jämförelserna varit på sjunkande. Att ta i bruk terminsavgifter skulle inte höja utbildningsnivån och det skulle verkligen inte öka jämställdheten inom utbildningen. De studerande som kommer från lägst socioekonomisk bakgrund undviker studielån, och arbetar istället mera än de som kommer från bättre förhållanden, såsom ETLA själv konstaterar.

“Av studerande har det har skärts i studiestödet och av högskolorna i deras resurser. Vi behöver äkta satsningar på utbildningen och kunnande, och inte bestraffande av studier. Vi hoppas i fortsättningen också fräschare visioner om högskoleutbildningens utveckling av ETLA”, säger FSF:s ordförande Riina Lumme och SAMOKs ordförande Anni Koivisto.

ETLAs rapport: Tre sätt att säkra forskningens och utbildningens finansiering

 

Mer info:

Anni Koivisto, SAMOKs ordförande, n. 050 389 1000, anni.koivisto@samok.fi

Riina Lumme, FSF:s ordförande, n. 044 906 5007, riina.lumme@syl.fi

 

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.