Idag, den 24 oktober, firas den avgiftsfria utbildningens dag. Vi stöder allas möjligheter att komma in på högskoleutbildning och avlägga den examen de önskar och står än en gång inför frågor som gäller likabehandling, solidaritet och Finlands framtid.
Föreställ dig en situation där du borde spara tiotusentals euro för ditt barns kommande högskoleexamen. Du skulle spara trots att du betalar bort ditt eget studielån, betalar hyra för ditt hem, köper mat och andra nödvändiga saker och om pengarna räcker går du kanske ibland på kaffe med dina vänner. I många av våra OECD-kontrolländer är en motsvarande situation vardag. Är föräldrarna beredda på och kapabla till detta i Finland?
Det finländska högskolesystemet har utgått från en tanke där man strävar efter att garantera jämlika möjligheter för alla att med samhällets stöd utbilda sig avgiftsfritt i önskad bransch och till önskad nivå, ända fram till högskoleutbildning. Högskoleutbildningen är också till stor nytta för samhället och därför strävar vi efter att höja andelen högskoleutbildade i den unga åldersklassen till hälften av åldersklassen.
Genom att ta ut läsårsavgifter skulle vi göra en stor förändring i hela vårt lands historia. Att lägga finansieringen av utbildning på individens ansvar skulle vända Finlands högskole- och samhällspolitiska linje på helt andra spår och det skulle också väcka en oro för att upprätthålla utbildningsnivån. Som ett litet samhälle som stöder sig på en hög kompetensnivå kan vi inte ta en sådan risk.
Högskoleutbildningen garanterar inte heller i alla situationer en hög lönenivå. Vad tycker du om en situation där ännu färre skulle kunna utbilda sig till lärare inom småbarnspedagogiken, sjukskötare eller många yrken inom kulturbranschen? Är vi överhuvudtaget beredda att acceptera en övergång till ett samhälle där ens möjligheter till högre utbildning och till att söka sig till sin drömbransch är beroende av den egna och föräldrarnas inkomstnivå?
Avgiftsfri utbildning främjar social rörlighet och gör det möjligt för vem som helst att utbilda sig, oberoende av föräldrarnas utbildningsbakgrund. I Finland lever cirka 118 900 barn i en familj med låga inkomster (Itla, 2022). Vad händer med social rörlighet om var tionde blir utan möjlighet till högskoleutbildning?
Den avgiftsfria utbildningens dag är ett bra tillfälle att stanna upp och fundera på högskoleutbildningens roll i ens egen utveckling och i att växa som samhällsaktör. Idag uppmuntrar vi alla att glädja sig över den avgiftsfria finländska utbildningsvägen och komma ihåg dess stora betydelse för samhället.