Som dröm att hjälpa gatubarn och dem som står utanför utbildning

Mewiba Asefa studerar medborgar- och etisk utbildning vid Dilla Universitet. Hon berättar hur det varit att studera med en synnedsättning.

”Nyckeln till framgång har för mig varit att studera hårt […] och aktivt prata med både lärare och andra studeranden om lektionerna”.

Många av utmaningarna hon stött på har haft att göra med studiematerialet. Mewiba hade under tidigare studier vant sig vid att läsa genom braille, men vid Dilla University fans litteratur skrivet med braille endast på den rättsvetenskapliga fakulteten. Under sitt första år måste Mewiba, förutom att bekanta sig med campuslivet, också lära sig använda helt nya hjälpmedel som diktafoner, inspelningsapparater och datorprogram. Inte heller campusområdet är optimalt för någon med funktionsnedsättningar. Vägar och byggnader kan vara i dåligt skick och göra det svårt att ta sig fram.

För att tackla problemen har Mewiba fått hjälp av andra studenter. De har bland annat bandat in uppgiftsbeskrivningar och hjälpt på andra sätt, speciellt hjälpsamma har ortodoxa studenter varit. Under sin fritid spenderar Mewiba också mycket tid med andra studenter. Förutom att göra dagliga sysslor som att tvätta kläder och städa sina rum tillsammans, går Mewiba och hennes vänner ofta på kvällspromenader.

Mewibas dröm är att kunna hjälpa andra med funktionsnedsättningar, speciellt föräldralösa och sådana som inte har möjlighet till utbildning. Hon vill gärna arbeta för någon medborgarorganisation och på så sätt göra en skillnad för dem som behöver hjälp.

Speciellt för Dilla University önskar Mewiba att man skulle satsa på att göra utrymmena mer tillgängliga och förbättra tillgången till tekniska hjälpmedel. Även om det nyligen etablerade centret för studenter med funktionsnedsättning har gjort det lite lättare för studenterna att fungera på campus finns det ännu mycket som behöver göras. Mewiba passar ändå på att rikta ett stort tack till Dr. Ababu som ansvarar för centret. Han har fungerat som rollmodell för Mewiba under hennes tid vid universitetet.

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.