Studentrörelsen tilldelar riktningen

Då ett nytt år inleds är det alltid – ibland lite tillgjort, ibland väldigt konkret – en tid av att börja om. Att bekanta sig med en ny arbetsgemenskap, människorna där, hur saker görs och olika möjligheter får det att pirra lite i magen av spänning och förväntan. Framför allt är det en möjlighet att lära sig nya saker. Jag har själv försökt navigera i strömmen av ny information, identifiera vad som är viktigt och var vi står som studentrörelse just nu. Det är inte alltid lätt. Mitt uppe i alla förändringar har jag ändå tröstats av tanken att processerna och rörelsen, de fortsätter trots att individer går vidare.

I november 2017 godtog förbundsmötet fyra projekt för förbundet år 2018. Ju mer jag fått jobba med de här projekten, desto mer känns det som att det finns en gemensam faktor för dem alla. Det är mod. Jag tror på att de här projekten i bästa fall inte bara förändrar våra tillvägagångssätt och breddar vår medvetenhet utan också konkret påverkar samhället runt oss.

I fråga om det politiska läget befinner vi oss i ett rätt så lugnt skede, en besökelsetid, en tid där de brännande frågor som kommer att prägla riksdagsvalet 2019 än så länge endast bubblar under ytan. Frågan lyder alltså: Är vi beredda på att vara med och definiera diskussionen och dess riktning? Tiden för att aktivt agera är nu.

Det finns ett liv också utanför verksamhetsplanen. Vi kommer inte att bortse från att förbundsmötet i november önskade både att FSF skulle ta en aktiv roll i debatten om avgiftsfri utbildning och i diskussionen om att studentkårernas förenings- och kultursektorer bättre ska beaktas under olika träffar och evenemang.

Arbetet för SHVS roll under social- och hälsovårdsreformen fortsätter aktivt under våren. Det här innebär både att vi fått omorganisera arbetsuppgifterna lite här på Lappbrinken, men kräver också en intensiv arbetsinsats av hela studentrörelsen. Även arbetet med högskolevisionen har nu inletts i form av arbetsgrupper. Och det är med fart arbetet inletts – målet är att det ska finnas färdiga förslag redan under våren. Gott om utmaningar alltså.

 

Miika Tiainen

Ordförande, FSF

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.