FSF och SAMOK kräver åtgärder: Man måste ingripa i internationella studerandes utkomst- och sysselsättningsutmaningar

FSF och SAMOK kräver att regeringen, arbetsgivarna och högskolesamfunden vidtar åtgärder för att främja internationella studerandes integrering i Finland. Situationen är alarmerande, eftersom cirka hälften av de internationella studerande som studerar i Finland har upplevt utmaningar med att integrera sig i Finland. Detta framgår av organisationernas undersökning Millä hinnalla – Kansainväliset korkeakouluopiskelijat Suomessa (Till vilket pris – Internationella högskolestuderande i Finland), vars resultat publicerades 13.2.2025.

”Forskningsresultaten stärker vår syn på att vi i Finland har misslyckats med att integrera internationella studerande i vårt samhälle. Det finländska utbildningssystemets goda anseende, säkerhet och ett fungerande samhälle lockar till att söka sig till och stanna i Finland, men utkomst- och sysselsättningssvårigheter gör det utmanande i den verkliga världen. Dessutom är skärpningarna i utlänningslagen och i synnerhet 3/6-månadersregeln ägnade att driva nyutexaminerade att lämna Finland”, reflekterar FSF:s ordförande Anselmi Auramo över resultaten av undersökningen.

Man har beslutat att i fortsättningen ta ut terminsavgifter som täcker kostnaderna för ordnandet av internationella studerandes utbildning. Detta kommer både att höja terminsavgifterna och försämra högskolornas möjligheter att bevilja stipendier till studerande. FSF och SAMOK ser att riktningen är fel. Enligt undersökningen är 4/5 av dem som betalar terminsavgifter inte beredda att betala högre terminsavgifter än i nuläget. Det är sannolikt att antalet internationella studerande som anländer till Finland kommer att minska till följd av att avgifterna höjs när studerandenas betalningsförmåga och -vilja inte längre ger efter.

SAMOK och FSF föreslår att studerandenas ekonomiska börda minskas bland annat genom att sänka studerandens utkomstförutsättning för att få uppehållstillstånd samt genom att utveckla stipendiesystemen så att de blir så öppna och heltäckande som möjligt. De studerandes sysselsättning ska främjas genom att stöda arbetsgivarna i att anställa internationella experter och erbjuda de studerande möjligheter att skapa kontakter till arbetslivet vid högskolan. Dessutom bör man förbättra möjligheterna att studera de inhemska språken i arbetslivet och omvärdera de inhemska språkens kravnivå på arbetsplatserna.

”Det är skäl att satsa på sysselsättning och på att lätta på den ekonomiska bördan särskilt nu när regeringen håller på att höja studerandenas terminsavgifter till fullo. Vi är verkligen oroade över att Finlands attraktionskraft försvagas i internationella studerandes ögon, och därför utmanar vi regeringen, arbetsgivarna och högskolorna att delta i detta gemensamma projekt för att förbättra situationen”, sammanfattar SAMOK:s ordförande Julia Väänänen.

Bekanta dig med undersökningens publikation och organisationernas åtgärdsförslag här.

Mer information:

Saku Pesonen
FSF:s sakkunnig i internationella ärenden och EU-intressebevakning
040 017 4913
saku.pesonen@syl.fi

Roosa Veijola
SAMOKs sakkunnig inom internationella ärenden och EU-intressebevakning
050 389 1012
roosa.veijola@samok.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.