Vädjan till regeringens halvtidsöverläggning: Rädda studentfamiljerna!

Finlands studerandekårers förbund – SAMOK och Finlands studentkårers förbund (FSF) kräver att regeringen i sin halvtidsöverläggning tryggar utkomsten för studerande med barn. Förbunden föreslår tillsammans med befolkningsförbundet Väestöliitto att regeringen återinför studiepenningens försörjartillägg.

Var sjätte högskolestuderande har ett eller flera barn. Att bilda familj och få barn under studietiden är en ekonomisk utmaning som många barnfamiljer har svårt att klara utan att avbryta sina studier.

”Studiestödet allena räcker inte till för att täcka de utgifter som studerande med barn har. Det är upprörande att 60 % av de här familjerna redan nu lever under fattigdomsgränsen. Värst är läget för studerande ensamförsörjare”, berättar FSF:s ordförande Riina Lumme.

Försörjartillägget för studiestödet avskaffades år 1992. Studiestödet är den enda orsaksbaserade förmånen som inte påverkas av vårdnadsansvar eller barnens antal.

”Finland är det enda landet i Norden där studiestödet inte tar hänsyn till om studerande har barn. Kombinerat med befolkningsutvecklingen i Finland så finns det verkligen skäl att göra något åt saken”, konstaterar SAMOKs ordförande Anni Koivisto

 

I och med ändringar i studiestödslagen flyttas studerande i augusti över till det allmänna bostadsbidraget. Hittills har endast studerande med barn haft rätt till allmänt bostadsbidrag. Studiepenningen har inte heller ansetts utgöra inkomst då bostadsbidraget fastställts, men kommer framöver att räknas. Den förändringen minskar alltså redan i sig stödet till studerande barnfamiljer som lyfter allmänt bostadsbidrag. Samtidigt skärs även studiepenningen ner rejält. Det här leder till skakande följder.

”Undersökningar visar att förmånerna för studerande med barn kan minska med mer än 1 000 euro per år! Genom ett försörjartillägg kan regeringen trygga de här studerandenas möjligheter att fortsätta studera med hjälp av studiestöd”, säger förbundens ordförande.

Mer information:

Anni Koivisto, SAMOKs ordförande, anni.koivisto@samok.fi, tfn 050 389 1000

Riina Lumme, FSF:s ordförande, riina.lumme@syl.fi, tfn 044 906 5007

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.