Vapenvila nu! – FSF kräver omedelbara åtgärder av Finland för att säkerställa humanitära rättigheter i Gaza

Konflikten mellan Hamas och Israel har lett till en humanitär kris i Gaza som har eskalerat dramatiskt och krävt tusentals liv under den senaste månaden. Situationen för civila och studerande i området är katastrofal. Finlands studentkårers förbund (FSF) kräver att Finland och EU:s politiska ledning vidtar omedelbara åtgärder för att nå en vapenvila, frige gisslan, skydda civila och få in humanitärt hjälp. Som en aktör inom utvecklingssamarbete vill FSF också uppmana Finland att skicka mer humanitär hjälp till de värst drabbade områdena.

FSF är fast beslutet att främja förverkligandet av de mänskliga rättigheter och hållbar fred, och står i solidaritet med dem som utsätts för våld och förföljelse. Vi fördömer starkt Israels våldsamma krigsåtgärder som krävt över 11 000 offer och som lett till en akut brist på baslivsmedel, vatten, mediciner och elektricitet i Gaza. Över en tredjedel av de som dödats i Gaza har varit barn. Vi fördömer lika starkt Hamas brutala attack mot Israel som tagit 1 200 liv och vi kräver att gisslan omedelbart friges. Krigsåtgärder som strider mot internationella humanitära rättigheter orsakar inte bara djupt mänskligt lidande, utan förstör också skolor och universitet, och därmed akademisk frihet och rätten till utbildning.

Vägen till hållbar fred kräver att de mänskliga rättigheterna och de internationella humanitära rättigheterna förverkligas och att både palestiniers och israelers säkerhetsbehov tillgodoses. Israel har ockuperat de palestinska territorierna i över 50 år, och Gaza har varit blockerad av Egypten och Israel sedan 2007. FN:s säkerhetsråd och internationella människorättsorganisationer har konstaterat att situationen är ohållbar. Israels agerande som strider mot internationell rätt rättfärdigar dock inte Hamas våldsamma attack, utan vägen mot fred måste börja med att bryta våldscykeln. Det viktigaste just nu är att skydda de civila.

Finland måste arbeta internationellt för att få till stånd en vapenvila och få humanitärt hjälp till området samt stödja studerande som flyr våldet. FSF har varit med om att bygga upp Students at Risk-systemet i Finland, och vi kräver att vi ska kunna erbjuda samma stöd till alla studerande som flyr krig och våld som vi erbjudit till ukrainarna.

FSF betonar att det finns inget rum för rasism och diskriminering, och att antisemitiska, islamofobiska och andra religiösa hatbrott är oacceptabla. Studerande ska ha rätt till en säker studiemiljö var de än befinner sig, och universiteten ska ta hand om särskilt de studerandes säkerhet som denna konflikt berör.

 

Mer information:

Lotta Leinonen
Ordförande
044 906 5004
lotta.leinonen@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.