Varför oroar sig unga för pensionssystemet?

Förhandlingsarbetet för pensionsreformen framskrider mot den sista kurvan och mållinjen som sedan hägrar. Spänningen stiger. Inom några månader får vi höra om löntagar- och arbetsgivarparterna i sina förhandlingar lyckas stabilisera det finländska pensionssystemet. Alternativet är att förhandlingarna misslyckas. Då går reformen vidare från pensionsarbetsgruppen till Orpos styrelse för beslut vid vårens halvtidsöverläggning.

Finlands studentkårers förbund FSF och andra representanter för unga under ledning av ungdomssektorns takorganisation Allians publicerade i augusti sina egna lösningar för att genomföra pensionsreformen. På så sätt försökte representanter för den yngre generationen svara på den uppgift som ställts upp för reformen. Förutsättningar för reformen är bl.a. stabilisering av pensionsavgiftsnivån, anpassning på cirka 0,4 % till den offentliga ekonomin samt utformning av en automatisk stabilisator.

Ungdomssektorns lösningar väckte både kritik och beröm. I synnerhet de ungas mod att presentera reformer har uppskattats. I responsen har detta ansetts vara särskilt värdefullt för den finländska pensionsdiskussionen och hela systemets framtid.

Kritik är alltid välkommen, men alternativ är det man önskar

Representanter för ungdomssektorn har under hösten noggrant bekantat sig med responsen på resultatet av deras pensionsförhandlingarna – i synnerhet de kritiska synpunkterna. Av de instanser som framfört den hårdaste kritiken gentemot de ungas åsikter har vi i gensvar önskat att de är öppna och publicerar sina egna alternativa lösningar.

I den enklaste formen av kritik försöker man upphäva förslagen från dem som föreslår en reform, utan att samtidigt öppet berätta om sitt eget alternativ. I debatten önskar vi ännu sådana alternativ som uppfyller pensionsreformens uppdrag, och således är trovärdiga.

Just nu är en särskilt gynnsam tid för nya initiativ eftersom pensionsförhandlingarna fortfarande pågår. Förhandlingarnas tidsfrist sträcker sig till slutet av januari 2025.

Mod att förnya och möta pensionssystemets utmaningar för kommande generationer på ett rättvist sätt är huvudprincipen för ungdomssektorns lösning. Detta togs som princip för de ungas förhandlingar eftersom någon slags pensionsreform ändå är på kommande. Att inte göra något alls är inte ett alternativ.

Enligt vad vi förstått är de unga beredda att fatta beslut i pensionsreformen som riktar sig mot dem själva, även smärtsamma beslut. Som motvikt till detta förväntas skydd och bevarande av de delar av systemet som är viktigast för de unga. Exempel på punkter som ska skyddas är att säkerställa pensionsskydd vid avbrutna och oregelbundna karriärer, pension som tjänas in för examina samt pension som tjänas in för hemvårdsstöd i anslutning till familjebildning.

Varför uttrycker ungdomssektorn sin oro nu?

Jari Sokka, direktör för Tela, skrev i september en artikel om pension där man nådde en ny nivå i analysen av ungdomssektorns pensionslösning. Enligt Sokka beror den yngre generationens vilja till förändring på att de unga uppfattar sitt liv som ett slags nöjespark, där trivseln grundar sig på snabbt tillgängliga källor till hedonism.

Tanken är starkt kopplad till uppfattningen av en särskilt otålig generation av ungdomar som har formats som en befolkningsgrupp i det moderna finländska samhället.

Man kunde ta lång tid på sig för att göra en djupare uppräkning av de grundläggande orsakerna till ungdomars illamående. Hedonismpåståendet ska inte sväljas utan kritik. Osäkerheten för den yngre generation härstammar också i många andra källor än i att leta efter snabba dopaminer och njutning.

Kritiken mot pensionssystemet kommer inte heller enbart från de unga. Reformer som på olika sätt skakar om eller förändrar det nuvarande systemet har under de senaste åren turvis föreslagits av representanter för olika politiska grupper och yrkes- och intressebevakningsorganisationer. Med andra ord, inte bara av ungdomar.

Finländarnas allmänna förtroende för pensionssystemet och det försäkringsskydd det erbjuder är inte heller så rosigt som man kunde önska.

Kan pensioner betalas ut även i framtiden?

Det är naturligtvis ganska populistiskt att konstatera att det nuvarande pensionssystemet inte på något sätt skulle kunna finansiera kommande generationers pensioner. Det finns fakta som försvarar pensionssystemets långsiktiga stabilitet samt att man under historiens lopp (lyckligtvis) vid behov har börjat förnya systemet i förväg.

Pensionssystemet kan åtminstone allmänt konstateras vara i bättre form än i många andra välfärdsstater.

Oro förekommer dock.

Påståendet om huruvida pensioner kan betalas ut även i framtiden stöds till exempel endast av 68 % av dem som redan är pensionerade (Pensionsbarometern 2023, PSC). I alla andra åldersgrupper anses systemets långsiktiga försäkringsskydd åtminstone vara osäkert. En del anser att det här Alldeles säkert är en omöjlig ekvation när man beaktar utmaningarna i anslutning till befolkningens åldersstruktur och betalarbas.

Förtroendet för systemet är alltså som störst bland de som är pensionerade – när man redan åtnjuter pensionsförmånen. Bland 18–34 -åringar är förtroendet minst. Splittring förekommer, men inte så långt att det blir omöjligt. I bristen på förtroende är unga överrepresenterade, men en långsiktig stabilitet i systemet skulle förutsätta åtgärder för att förstärka förtroende bland alla i arbetsför ålder. En nivå på ungas pensionsfärdigheter som är bäst i världen kunde vara ett mål för de ungas pensionsfärdigheter – liksom vårt pensionssystem också har bedömts vara (på sjunde plats 2024).

Varje aktör som arbetar med pensionssystemet behöver synliggöra sina egna roller. I internationella jämförelser får det finländska pensionssystemet beröm för sin öppenhet och förvaltningens tillförlitlighet. Vid sidan av jämförelser måste det emellertid vara tillförlitlig även för de medborgare och arbetspensionsförsäkrade som omfattas av systemet. Oron måste aktivt bevisas vara onödig, tack vare övertygande grunder för systemets hållbarhet.

Stabilisering ett måste – så även förtroende

För att gå vidare från dagens läge mot en idealsituation krävs både ökad medvetenhet och nya trovärdiga förslag för att korrigera systemet så att försämringarna i systemet inte bara gäller dem vars pensionsskydd tidsmässigt ligger allra längst bort. De unga väntar nu på en reform där man inte bara försvagar deras väg mot ett tillräckligt pensionsskydd och välmående pensionsår.

Det är anledningen till att de unga är aktiva i reformen nu. Och det är orsaken till att ungdomssektorn nu publicerade sin egen pensionslösning, som enligt dem bäst skulle stödja förtroendet för systemet även i framtiden – med beaktande av de krävande mål som ställts upp för reformen.

Förtroende byggs upp genom genuina handlingar och den aktuella reformen är en av de viktigaste platserna för påverkan med tanke på pensionssystemets framtid. Därför har man beslutat att lägga fram ”radikala” förslag för att anpassa systemet. Låt oss alltså lyssna noga på de ungas budskap.

Att förstå de bekymmer som ligger bakom pensionslösningarna är lika viktigt som att lyssna på dem. Utan beaktande av de unga generationerna har man inte heller deras förtroende, och utan förtroende kan ingen samhällsstruktur förvänta sig en hållbar framtid.

Henri Kontkin
Socialpolitisk sakkunnig (hälsovård, välbefinnande, jämställdhet)

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.