Det är dags för Finlands narkotikapolitik att träda in i 2020-talet och därmed måste kriminaliseringen av droganvändning avskaffas. Finlands studentkårers förbund (FSF) kräver en vetenskapsbaserad narkotikapolitik av beslutsfattarna, eftersom en traditionell narkotikapolitik baserad på strafflagstiftning enligt studier fördjupar social ojämlikhet och ökar folkhälsoproblem samt sociala kostnader.
”Enligt Europeisk Narkotikarapport 2022 toppar Finland listan för narkotikarelaterade dödsfall bland personer under 25 år i Europa. Det är orimligt att de som behöver hjälp straffas och att lågtröskeltjänster inte finns eller är överbokade”, säger FSF:s ordförande Konstantin Kouzmitchev.
Utöver lågtröskeltjänster behövs andra behandlingsmetoder, som missbrukarvård. Det är svårt att få missbrukarvård, och problemet för studeranden är att vården ibland av avgiftsbelagd. Detta kan ytterligare höja tröskeln för en studerande i behov av vård eller som löper risk att marginaliseras att söka vård. Som välfärdsstat måste Finland stöda missbrukarvården effektivare och trygga studeranden kostnadsfri vård. Varje person som dras med i droghelvetet är en person för mycket.
Gällande missbrukarvård är dock inte enbart tillgången till vård det enda problemet. Enligt den senaste Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT 2021) har hela 23,3 % av universitetsstudenterna antingen använt eller provat på narkotika, medicin eller en kombination av medicin och alkohol under sin livstid. En anteckning i brottsregistret på grund av ett narkotikabrott kan oåterkalleligt påverka den studerandes framtida liv. Det är inte rimligt att gå miste om en studieplats eller ett jobb på grund av att man provat på droger.
”Dagens hårda narkotikapolitik förstör människors liv. Nu är det dags att djärvt se framåt, och gå mot en mer human narkotikapolitik”, avslutar Kouzmitchev.
FSF kräver handlingar och en modern narkotikapolitik av beslutsfattare och universitet. De åtgärder som FSF kräver är:
- Ett avskaffande av kriminaliseringen av drogmissbruk.
- Missbrukarvården för studeranden ska vara avgiftsfri.
- Universitetspersonal ska utbildas i att identifiera och ta hänsyn till missbruksproblem bland studerande och kunna styra studerandena till vård.
- Universiteten måste ha modeller för tidigt stöd i form av tydliga och lättillgängliga instruktioner om hur man ska agera när en students användning av droger väcker oro.
Mer information:
Konstantin Kouzmitchev
Ordförande, Finlands studentkårers förbund
044 906 5007
konstantin.kouzmitchev@syl.fi