SYL antoi kriittisen lausuntonsa hoitotakuun lieventämisestä 23 vuotta täyttäneiden korkeakouluopiskelijoiden kohdalta

SYL lausui elokuun alussa sosiaali- ja terveysministeriölle esitysluonnoksesta perusterveydenhuollon hoitotakuun heikentämisestä 23 vuotta täyttäneiden kohdalta.

Esityksessä luovuttaisiin muun muassa 14 vuorokauden hoitotakuusta kiireettömässä perusterveydenhuollossa ja määräaika palautettaisiin kolmeen kuukauteen 23 vuotta täyttäneiden osalta. Lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten osalta hoitotakuu säilytettäisiin ennallaan.

SYL vastusti lausunnossaan 14 vuorokauden enimmäisajasta luopumista 23 vuotta ja sitä vanhempien kohdalta. Esitetty hoitotakuun rajaus jättäisi noin 75 % korkeakouluopiskelijoista pidennetyn kolmen kuukauden hoitoon pääsyn enimmäisajan piiriin. Vain neljäsosa saisi jatkossa hoitopolkunsa alkuun oikea-aikaisemmin eli enintään kahdessa viikossa.

Pidämme nykyistä kiireettömän avosairaanhoidon ja suunterveyden hoitotakuuta sopivana mitoituksena, sillä se puuttuu terveysongelmiin oikea-aikaisemmin suhteessa esitettyihin löyhempiin määräaikoihin. Samalla se kuitenkin huomioi esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saatavuuden, ostopalveluiden ja vuokratyövoiman korkeamman kustannustason sekä palveluntuottajien resurssien haasteita kolmen kuukauden hoitotakuuseen verrattuna.

Kannatamme ennaltaehkäisyyn ja vahvistettuun perusterveydenhuoltoon painottuvaa terveydenhuoltoa. SYL onkin huolissaan korkeakouluopiskelijoiden kokemista vaikeuksista saada hoitoa oikea-aikaisesti ennen ongelmien pitkittymistä ja terveydellisten haasteiden kumuloitumista.

SYL oli lausunnossaan huolestunut etenkin ajankohtaisen tutkimustiedon hyödyntämättä jättämisestä, kun lakihanketta valmistellaan. Lokakuusta 2024 alkaen julkaistaan päivitettyä tietoa opiskelijoiden psyykkisen hyvinvoinnin ajankohtaisesta tilasta THL:n esitellessä uudet korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen tulokset. Koemme hyvin ongelmallisena, että korkeakouluopiskelijoita väestöryhmänä jaottelevaa hoitotakuuta ollaan tuomassa päätöksentekoon juuri ennen päivitetyn tutkimustiedon julkaisemista.

Korostimme myös yhdessä YTHS:n kanssa, ettei ole lääketieteellisesti perusteltua jakaa korkeakouluopiskelijoita iän perusteella erillisiin hoitotakuun sääntelyaikoihin. Esitetty ikäperusteinen hoitotakuu ei tukisi opiskelijaa riittävästi esimerkiksi tutkinnon loppuun suorittamisessa ja valmistumisessa, mikä asettaa riskejä myös sujuvaan siirtymiselle opinnoista työelämään.

Opiskelijoiden kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttäisi kaikille korkeakouluopiskelijoille suunnattuja, jatkuvia ja laajamittaisia panostuksia ennaltaehkäisyyn ja hoidon jatkuvuuteen. Uusi hoitotakuu on kuitenkin vaarantamassa tätä periaatetta. Alle 23-vuotiaille asetettavan tiukemman hoitotakuun vuoksi on mahdollista, että rajallisia resursseja joudutaan kohdentamaan enemmän juuri heidän velvoitteidensa täyttämiseen. Tällöin vastaavasti 23 vuotta täyttäneiden hoitoonpääsy voi pidentyä entisestään, mikä heikentäisi korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palveluiden yhdenvertaisuutta entisestään.

SYL ei täten kannata korkeakouluopiskelijoiden palvelutarjonnan eriyttämistä ja jakamista kahtia ikäperusteeseen vedoten. YTHS:n tulisi tuottaa lainsäädännöllisestä näkökulmasta palveluita yhdenvertaisesti kaikkien korkeakouluopiskelijoiden tarpeisiin vastaten. Tähän periaatteeseen hoitotakuussa esitetty ikärajaus on tuomassa vakavaa heikennystä.

On lisäksi huomioitava, että eri arvioiden mukaan hoitotakuun löyhentämisellä ei mahdollisesti edes saavuteta YTHS:lle esityksessä asetettua säästötavoitetta, 0,9 miljoonaa euroa. Esityksessä ei ole huomioitu esimerkiksi hallinnollista kustannusta, mitä syntyisi hoidon tarpeen arvion yhteydessä pakolliseksi tulevasta ikäperusteisesta jaottelusta sekä raportointiin liittyvien velvoitteiden täyttämisestä eri hoitotakuun mitoituksia koskien.

Esitimmekin lausunnossa, että kaikki korkeakouluopiskelijat iästään riippumatta olisivat oikeutettuja tiukemman hoitotakuun mukaisiin määräaikoihin hoidon oikea-aikaisemman aloituksen ja opiskeluterveydenhuollon palvelutarjonnan yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.

SYLin lausunto hoitotakuun luonnoksesta on luettavissa kokonaisuudessaan lausuntopalvelussa.

Lisätietoja:

Henri Kontkin
Sosiaalipolitiikan asiantuntija
Opiskelijan hyvinvointi, terveydenhuolto, yhdenvertaisuus
henri.kontkin@syl.fi
040 413 4411

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.