SYL esittää nuorisoalan edustajien kanssa sukupolvirahastointia keinoksi toteuttaa oikeudenmukainen eläkeuudistus

Eläkejärjestelmä saa päivityksen eläkeuudistuksessa, jonka neuvottelutuloksen tulisi olla valmis tammikuussa 2025. Eläkeneuvottelupöydissä ei kuitenkaan ole nuoria mukana. Tämän vuoksi nuorisojärjestöt ovat järjestäneet omat eläkeneuvottelunsa.

Uudistus tehdään, jotta työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyys voidaan varmistaa. Suomen hallitus on asettanut eläkeuudistuksen tavoitteeksi vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä 0,4 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä vastaa noin miljardia euroa. Nuorten eläkeratkaisujen lähtökohta on sama

Nuorten eläkeratkaisuissa esitetään esimerkiksi sukupolvirahastointia, jonka avulla eläkejärjestelmän tulevaisuus voidaan turvata.  Sukupolvirahastointiin osallistuisivat niin nykyiset työssäkäyvät kuin eläkeläisetkin. Nuorisoalan näkemykset eläkeuudistukseen pohjautuvat vahvasti sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen, eriarvoisuuden vähentämiseen sekä kestävän eläkejärjestelmän säilyttämiseen myös tuleville sukupolville. Ajatuksena on, että eläkejärjestelmän kestävyyden varmistamiseen tulisi osallistua niin nuorten sukupolvien, nykyisten työssäkäyvien kuin nykyisten eläkeläistenkin.

Nuoret ovat eläkejärjestelmän rahoittajia, ja heidän täytyy voida luottaa siihen, että jonain päivänä he myös itse pääsevät eläkkeelle. Eläkejärjestelmän kestävyyttä uhkaa kuitenkin tällä hetkellä erityisesti huoltosuhteen heikentyminen, syntyvyyden lasku, heikko talouskasvu, nuorten heikentynyt kiinnittyminen työuralle varsinkin sen alkuvaiheessa sekä nuorten mielenterveyden kriisi.

”SYL toivoo, että eläkeuudistuksen toteutuksessa huomioidaan tasavertaisesti sekä eläkkeiden nykyisiä maksajia ja saajia. Ilman oikeudenmukaisuutta eläkejärjestelmällä ei ole luottavaista tulevaisuutta nuorten parissa”, SYLin puheenjohtaja Akseli Tiitta kommentoi neuvotteluja. SYL on osallistunut aktiivisesti koko vuoden ajan kestäneisiin nuorten eläkeneuvotteluihin.

“Eläkejärjestelmän uudistamisen keskiössä katseen tulee olla tiukasti tulevaisuudessa, eikä vain tämän päivän työssäkäyvien tai eläkeläisten eduissa. Järjestelmän on kohdeltava eri sukupolvia yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti, jotta se voisi olla laajasti hyväksytty ja kestävä, nyt ja jatkossa. Nuoria on kuultava uudistuksessa”, sanoo nuorisoalan kattojärjestön vaikuttamisen asiantuntija Titta Hiltunen.

Nuorten eläkeratkaisut julkistettiin neuvotteluiden päätöstilaisuudessa. Tutustu kaikkiin nuorten eläkeneuvottelujen esittämiin ratkaisuihin: Nuorisoalan ratkaisut eläkejärjestelmän uudistamiseksi. Syvemmin aiheeseen voi tutustua lukemalla myös Nuorisoalan eläkeratkaisujen taustapaperin.

Nuorten Eläkeneuvottelujen lopputuloksen ovat hyväksyneet seuraavat järjestöt:

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.