SYL ja SAMOK: AMK-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto kuntoon vielä tällä hallituskaudella

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry ovat tyytyväisiä siihen, että tänään annetussa hallituksen esityksessä uudeksi ammattikorkeakoululaiksi on mukana opiskelijakuntien automaatiojäsenyys.

“Ammattikorkeakoululaki selkeyttää ammattikorkeakoulujen ja niiden opiskelijakuntien tehtäviä ja tekee niistä yhä enemmän yliopistoihin ja ylioppilaskuntiin rinnastettavia toimijoita. Siksi onkin tärkeää, että opiskelijoiden asemaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa parannetaan. Automaatiojäsenyys mahdollistaa sen, että opiskelijakunnat voivat täysipainoisesti toimia opiskelijoiden edunvalvojina ja vahvistaa opiskelijakunnan riippumattomuutta korkeakoulun hallintoon nähden”, muistuttavat järjestöjen puheenjohtajat Toni Asikainen ja Piia Kuosmanen.

Hallituksen esitys ammattikorkeakoululaiksi on järjestöjen mielestä askel oikeaan suuntaan korkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaisuuden edistämisessä. Merkittävin askel on kuitenkin vielä ottamatta. Yliopisto-opiskelijat ovat tällä hetkellä selvästi paremmassa asemassa opiskeluterveydenhuollon palvelujen osalta kuin AMK-opiskelijat. Yliopisto-opiskelijat saavat kattavat ja laadukkaat palvelut YTHS:ltä ja osallistuvat itsekin tuon järjestelmän ylläpitoon ja rahoittamiseen.

“AMK-opiskelijoilla on oikeus samaan. Toimiva opiskeluterveydenhuolto luo pohjaa hyvinvoinnille ja hyvälle työkyvylle, minkä lisäksi se tietysti tukee opintojen edistämistä. AMK-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto on tällä hetkellä erittäin puutteellista”, kertoo SAMOKin puheenjohtaja Toni Asikainen.

“Nyt kun ammattikorkeakoululaki on menossa käsittelyyn, on hallituksella oiva mahdollisuus pistää samalla opiskeluterveydenhuolto kuntoon. AMK-opiskelijoiden YTHS-kokeilu päättyy heinäkuussa, mutta hallituskautta on vielä vuosi jäljellä. Hallitus on sitoutunut työurien pidentämiseen: pidennetäänpä niitä alusta ja siirretään AMK-opiskelijat YTHS:n palvelujen piiriin”, puheenjohtajat kehottavat.

Lisätietoja:

Toni Asikainen, SAMOKin puheenjohtaja, +358 50 389 1000, etunimi.sukunimi@samok.fi
Piia Kuosmanen, SYL:n puheenjohtaja, +358 44 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.