Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi 1.3.2016
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK tuomitsevat opintotukileikkaukset kohtuuttomiksi. Professori Roope Uusitalon selvitys opintotukileikkausten tekotavasta julkaistiin tänään. Leikkaukset ovat opiskelijajärjestöjen mielestä uusi ruma luku suomalaisen sivistyspolitiikan historiassa. “Hallitus tuntuu hylänneen jo vuosikymmeniä suomalaista yhteiskuntapolitiikkaa kannatelleen ajatuksen siitä, että osaamiseen ja koulutukseen panostaminen ovat avaimia vauraampaan ja hyvinvoivaan yhteiskuntaan. Esimerkiksi nykyinen opintorahapainotteinen opintotukijärjestelmä on luotu 90-luvulla syvimmän laman aikaan. Silloin nähtiin viisaasti, että investoinnit väestön korkeakouluttamiseen kannattavat. Nyt hallitus kuvittelee saavuttavansa samoja lopputuloksia täysin päinvastaisilla keinoilla. Kyse ei ole pelkästään rahasta, kyse on arvovalinnoista”, opiskelijajärjestöt toteavat.
“Esitetyt 150 miljoonan euron leikkaukset ovat opiskelijoiden toimeentulon kannalta kohtuuttomia: opiskelijalle käteen jäävän sosiaaliturvan taso tulee laskemaan lähes 100 eurolla kuukaudessa. Tämän lisäksi opintotukikuukausista viedään jäljellä oleva vähäinenkin jousto, opintolainan hyvitystä heikennetään ja samanaikaisesti opintolainan määrää kasvatetaan niin, että opiskelijalla on valmistuessaan niskassaan jopa 30 000 euron velkataakka. Ei ole olemassa toista väestöryhmää, jolta hallitus voisi leikata toimeentulosta 25 % ja vielä kehdata kehua leikkausta yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta lisääväksi.” SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilä linjaa.
Nuoret opiskelijat ovat jo nykyisin syvästi pienituloinen väestöryhmä. Opiskelijajärjestöjen aito huoli on, että opintotuen lainapainotteisuuden lisääminen lisää yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja vähentää köyhimpien perheiden lasten hakeutumista korkeakoulutuksen piiriin. “Jo nykyisellään köyhimpien perheiden lapset hakeutuvat opiskelemaan lyhyempiin tutkinto-ohjelmiin lähelle kotipaikkakuntaa ja välttävät lainan ottoa merkittävästi enemmän kuin sellaiset opiskelijat, joiden sosioekonominen tausta on keskivertoa korkeampi.” SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen painottaa.
Lisätietoja:
Jemi Heinilä, SAMOKin puheenjohtaja, p. 050 389 1000, jemi.heinila@samok.fi
Heikki Koponen, SYL:n puheenjohtaja, p. 044 906 5007, heikki.koponen@syl.fi