SYL ja SAMOK vetoavat maan hallitukseen: Pitäkää opiskelijoille antamanne lupaukset

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry seuraavat äärimmäisen huolestuneena budjettiriihestä kantautuvia huhuja ja uutisia. Näyttää siltä, että opiskelijoille keväällä annetut lupaukset opintotuesta ovat tyhjää ilmaa.

“Helsingin Sanomat uutisoi, että opintotuen kestoa lyhennettäisiin merkittävästi nykyisestä 55 kuukaudesta. Samalla annettiin ymmärtää, että opintotukeen käytettävät rahat järjestellään uudella tavalla. Kertomatta jätettiin, mitä tämä tarkoittaisi opintotuen rakenteelle. Myllätäänkö opiskelijoiden koko toimeentulojärjestelmä?” kysyy SYL:n puheenjohtaja Marina Lampinen.

“Viimeksi kevään kehysriihessä tehtiin opintotukea koskevia muutoksia. Samalla hallituksesta luvattiin, että tukea ei enää heikennetä. Keväällä tehdyt uudistukset eivät ole vielä edes ehtineet voimaan, kun uusia jo suunnitellaan. Ei näin lyhytjänteistä politiikkaa voi tehdä!” SAMOKin puheenjohtaja Mikko Valtonen jyrähtää.

Opintotukilaki säädettiin vuonna 1992. Sen jälkeen lakia on muutettu keskimäärin 2,5 kertaa vuodessa. Minkä muun väestöryhmän toimeentulo on samalla tavalla koko ajan muutoksen alla?

“Hallitus, pitäkää opiskelijoille antamanne lupaukset! Opintotukiajan lyhentämisellä ei ole toivotunlaisia vaikutuksia. Ainoat seuraukset ovat joko useammin keskenjääneet opinnot tai opiskelijoiden lisääntynyt työssäkäynti. Muutos ei myöskään käytännössä nosta opintotuen tasoa lainkaan. Miksi tehdä uudistuksia, jotka heikentävät opiskelijoiden tilannetta ennestään tuomatta mitään hyötyjä?” puheenjohtajat lopettavat.

Suomalaisten opiskelijoiden toiveet ovat budjettiriiheen kokoontuneessa hallituksessa. Kyse ei ole vain siitä, mitä käy opiskelijan toimeentulolle. Kyse on myös siitä, voivatko opiskelijat enää koskaan luottaa poliitikkojen sanaan.

Lisätietoja:

Marina Lampinen (SYL), etunimi.sukunimi@syl.fi, 044 906 50007
Mikko Valtonen (SAMOK), etunimi.sukunimi@samok.fi, 050 389 1000

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.