SYL jakaa YTHS:n huolen opiskeluterveydenhuollon resursseista ja säätiön vuoden 2024 taloustilanteesta

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on huolissaan korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon riittävistä resursseista ja rahoitustason mitoituksesta kuluvalle vuodelle.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut korkeakouluopiskelijoille tuottava Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on julkaissut tänä aamuna tiedotteen, jossa säätiön hallituksen puheenjohtaja Tuomo Yli-Huttula kuvaa säätiön kuluvan vuoden taloustilannetta hyvin haastavaksi. YTHS:llä on käynnissä useita säästötoimenpiteitä toiminnan ja talouden tasapainottamiseksi.

SYL jakaa säätiön taloushuolen ja esittääkin YTHS:n rahoitustason tarkistamista seuraavassa valtion lisätalousarviossa.

YTHS on opiskelijoiden merkittävä hyvinvoinnin edistäjä, sillä se toimii korkeakouluopiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin erikoisasiantuntijana ja yhteisöterveyden edistäjänä. Säätiö kuitenkin tarvitsee riittävän resursoinnin toteuttaakseen sille asetetut velvoitteet.

”Opiskelijoita tukevien YTHS:n palveluiden kantokyky heikentyy, mikäli säätiön rahoitusta ei pikaisesti mitoiteta vastaamaan opiskelijamäärien ja palveluntarpeen kasvua. YTHS:n toiminta on turvattava, jotta se voi jatkaa opiskelijoille hyvin tärkeää lakisääteistä työtään opiskelijan terveyden ja hyvinvoinnin parhaana kumppanina”, SYLin hallituksessa terveys- ja hyvinvointiasioista vastaava hallituksen jäsen Jesse Häyhä toteaa.

YTHS toimii jo nyt tehokkaasti ja vaikuttavasti. Säätiö on esimerkiksi digitaalisten terveyspalveluiden edelläkävijöitä Suomessa. Palveluita on kehitetty pitkäjänteisesti ja opiskelijoiden tarpeita kuullen. Tällä hetkellä digipalveluna hoidetaan jo lähes 70 prosenttia opiskelijoiden asioinnista.

Käynnissä olevien säästöjen ja mahdollisten lisäsopeutustoimien myötä myös joidenkin vaikuttavien digitaalisten palvelukanavien, kuten YTHS:n digimielenterveysklinikan, toiminnan jatko ainakin nykymuotoisina voi olla vaarassa.

”Pidämme tärkeänä YTHS:n eri toimintamuotojen turvaamista ja niiden jatkokehittämistä esimerkiksi uusilla investointihankkeilla. Opiskelijat ovat YTHS:ltä saamiinsa palveluihin ja niiden laatuun yleisesti hyvin tyytyväisiä. Resurssien tulee olla jatkossakin sellaisella tasolla, että opiskelija saa ajoissa apua, kun sille on tarve”, Häyhä täydentää.

SYL on jo viime marraskuussa edellyttänyt YTHS:n riittävän rahoitustason turvaamista uudessa säätiön rahoitusmallissa, joka astui voimaan kuluvan vuoden alusta. Samaa edellytti myös eduskunta käsitellessään rahoitusmallia päivittänyttä lakimuutosta. Ennakkoarvioinnista huolimatta on käymässä selväksi, ettei säätiön rahoitustaso kykene kuluvana vuonna vastaamaan muun muassa opiskelijamäärien ja palvelutarpeen kasvuun.

YTHS:n tänä aamuna julkaisema tiedote rahoitustilanteestaan löytyy säätiön verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Jesse Häyhä
Hallituksen jäsen (opiskelijan hyvinvointi ja terveys)
044 906 5003
jesse.hayha@syl.fi

Henri Kontkin
Sosiaalipolitiikan asiantuntija (opiskelijan hyvinvointi ja terveys)
040 413 4411
henri.kontkin@syl.fi

Tyvärr finns detta ställningstagande bara på finska.
Unfortunately, this statement is only available in Finnish.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.