SYL korostaa koulutuksen roolia myös globaalissa etelässä – kokemuksia SYLin kehitysyhteistyöstä

Lähdin viime kesänä mukaan SYLin kehitysyhteistyöneuvottelukuntaan eli KENKKUun, sillä halusin tutustua kehitysyhteistyön maailmaan ja kansainväliseen vaikuttamistyöhön. SYLin hankkeet tuntuivat kiinnostavilta ja merkityksellisiltä, sillä koulutuksen saavutettavuus on yhdenvertaisemman tulevaisuuden peruspilari. Koulutus tarjoaa mahdollisuuksia toimia aktiivisesti yhteiskunnassa, tavoitella omia unelmiaan ja ymmärtää maailmaa paremmin. Esteettömyyden edistäminen ja vammaisten opiskelijoiden tukeminen sambialaisissa ja etiopialaisissa korkeakouluissa on tärkeä askel rakenteellisen eriarvoisuuden purkamiselle.

Yhteistyö Etiopialaisten yliopistojen ja esteettömyystoimijoiden kanssa on avartanut käsitystäni maailmasta ja olen oppinut valtavasti eroista, joita esimerkiksi suomalaisen ja etiopialaisen kansalaisyhteiskunnan välillä on. Hankkeiden edistymistä seuratessa olen päässyt syventymään etiopialaisten yliopistojen toimintamalleihin ja oppinut erilaisista haasteista, joita esteettömyystyö Etiopiassa kohtaa. On ollut kiinnostavaa oppia, millaisia polkuja vammaisilla opiskelijoilla on ollut korkeakoulutukseen ja miten esimerkiksi muuttuvat taloustilanteet tai negatiiviset asenteet voivat vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa opiskella.

Budjettien ja raporttien läpi kampeamisen lisäksi kenkkulaisena pääsee myös vierailemaan kiinnostavissa kohteissa, kuten eduskunnassa tai kehitysyhteistyöjärjestöissä. Eduskuntavierailulla pääsimme tutustumaan eduskunnan historiaan ja kuulimme kansanedustajalta päivän polttavista poliittisista aiheista. Keskustelimme niin kehitysyhteistyöstä, kansainvälisyydestä että opiskelijoiden asemasta.

Vaikka KENKKUssa tehtävä työ on itsessään mielenkiintoista ja antoisaa, työstä tekee sata kertaa kivampaa rento porukka, jossa kokoukset ja kokousafterit tuntuvat kuin irtiotolta arjesta. Olen vuoden aikana päässyt tutustumaan mahtaviin uusiin ihmisiin, löytänyt kavereita ja kokenut yhdessä hauskoja kommelluksia. Parhaimmat KENKKU-muistoni ovatkin yhteisistä illanvietoista ja matkoista. Ystävystyminen opiskelijoihin eri puolelta Suomea on hienoa myös siksi, että samalla pääsee tutustumaan eri kaupunkien opiskelijakulttuureihin ja perinnetapahtumiin.

Jos siis pohdit vielä hakemuksen lähettämistä, voin antaa sinulle hyvin yksinkertaisen neuvon: hae! KENKKU on täynnä ikimuistoisia kokemuksia, mahdollisuuksia kehittyä ja ennen kaikkea tärkeää työtä globaalin yhdenvertaisuuden eteen. En voi kuin suositella!

Aino Rönkä

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.