Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on antanut lausuntonsa opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen esityksestä opintotukilain ja yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta.
SYL vastustaa opiskelijoiden siirtoa opintotuen asumislisälle, koska opintotuen asumislisän taso ei ole riittävä. Arvion mukaan asumisen tuki pienenee noin 156 000 opiskelijalla ja kohdistuu erityisesti pienituloisiin opiskelijoihin. Pahimmillaan leikkaus on jopa 170 euroa opiskelukuukautta kohden. Esitetty asumislisän taso ei vastaa läheskään opiskelijoiden asumismenojen tasoa. Leikkaus opiskelijan rahallisiin etuuksiin on lähes kolmasosa hallituskauden aikana, kun ottaa lisäksi huomioon opintorahan indeksijäädytyksen sekä lainatakauksen nostosta aiheutuvat korkokulut.
Opiskelijan kesänaikainen toimeentulo vaarantuu siirtyessä opintotuen asumislisään. Koska asumislisää voi saada vain opiskelukuukausilta, turvatakseen toimeentulonsa opiskelijoiden pitää joko työskennellä tai suorittaa opintoja kesäisin. Opintotuki loppuu vuosittain kesken ennen valmistumista jopa 7000 kandidaattiopiskelijalla sekä 4000–6000 maisteri- ja AMK-tutkinnon suorittajalla – täten nykyiset tukikuukaudet eivät riitä kesänaikaiseen opiskeluun. Mikäli opiskelija ei voi opiskella kesällä eikä saa kesätöitä, opiskelijan ainoa mahdollinen etuus on toimeentulotuki. Sitä hakiessa opintolaina kuitenkin lasketaan tuloksi, vaikkei opiskelija olisi sitä nostanut. SYL pitää kohtuuttomana, että opiskelijan on nostettava opintolaina ja velkaannuttava, vaikka hän ei pysty edistämään opintojaan.
Opiskelijoiden rahamuotoisten etuuksien heikentäminen ja opintolainan kasvattaminen tulevat hyvin todennäköisesti johtamaan siihen, että vastavalmistuneiden velkataakka tulee kasvamaan tulevina vuosina nopeasti. Lisäksi opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvat leikkaukset heikentävät mahdollisuutta keskittyä opintojen edistämiseen; asumisen tuen pieneneminen voi lisätä työssäkäyntiä, mikä voi vähentää opiskeluun käytettyä aikaa.
SYL näkee, että opiskelijoiden siirto takaisin opintotuen asumislisään on askel taaksepäin sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisessa ja monimutkaistaa järjestelmää. SYL näkee kuitenkin hyvänä, että asumislisä on yksilökohtainen. SYL myös kannattaa asumislisän sitomista kansaneläkeindeksiin ja asumisen kustannusten huomioimista tuen tasossa. Edeltävän asumislisän tasoa ei ole tarkistettu vuoden 2005 jälkeen.
Ensisijaisesti SYL näkee, että opiskelijoiden asumisen tuen tulisi olla ympärivuotinen. SYL pitää välttämättömänä, että opintolainaa ei huomioida tulona opintojen ulkopuolisina kuukausina sekä ehdottaa opintotuen kaksiportaisuuden poistamista ja opintotukikuukausien lisäämistä kuudella kuukaudella. Opintotuen kokonaisuudistukseen on vähintäänkin kohdistettava rahoitusta, jotta välttämättömät parannukset saadaan toteutettua.
Lausunto luettavissa kokonaisuudessaan verkkosivuiltamme tästä linkistä.
Lisätietoja:
Sonja Naalisvaara
Sosiaalipoliittinen asiantuntija (toimeentulo, asuminen)
sonja.naalisvaara@syl.fi
040 687 6353