SYL määräsi kehysriihen neuvottelijoille opiskeluterveydenhuollon reseptin

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallitus on määrännyt kehysriiheen Suomen hallitukselle reseptin korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon pelastamiseen. SYLin hallitus on päivystänyt reseptin kanssa valtioneuvoston juhlahuoneiston Smolnan edessä (Eteläesplanadi 6) klo 7 alkaen ja jatkaa päivystystä kehysriihineuvotteluiden ajan. Kehysriihi pidetään Smolnassa 15.–16.4.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on tänä vuonna erityisen haastavassa tilanteessa, kun se yrittää tuottaa niukalla rahoituksella lain edellyttämät laadukkaat ja saavutettavat opiskeluterveydenhuollon palvelut opiskelijoille. Toisin kuin hyvinvointialueiden kohdalla, YTHS:n saama rahoitus palveluiden piirissä olevaa asiakasta kohden laskee tänä vuonna.

”YTHS on tehokas ja laadukas ratkaisu korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoon. Sen on kuitenkin nykyisellä rahoitusvajeella mahdotonta hoitaa lakisääteisiä tehtäviään hyvin – rahoitus on yksinkertaisesti tarkistettava”, SYLin puheenjohtaja Akseli Tiitta sanoo.

YTHS:llä on käynnissä tehostamistoimenpiteitä ja säästöjä, joilla se sopeuttaa toimintaansa. Kustannussäästöistä ja karsinnoista huolimatta YTHS:n vuoden 2024 talousarvio tulee olemaan alijäämäinen ilman lisärahoitusta. YTHS on joutunut vuosina 2021–2023 tuottamaan opiskelijaterveydenhuollon palvelut resursseilla, joiden mitoitus ei ole seurannut korkeakouluopiskelijoiden kohonnutta määrää eikä yleistä kustannustason nousua.

YTHS katsoo tekemiensä säästötoimenpiteiden ohella, että sillä on perusteet hakea kuluvalle vuodelle lisärahoitusta äkillisistä ja ennakoimattomista syistä johtuen. Haettava lisärahoitus on yhteensä noin 6,6 miljoonaa euroa.

”YTHS:n taloushaasteet voivat johtaa hoitotakuun rikkomiseen sekä jopa pakottaa toimivien ja vaikuttavaksi todettujen palveluiden, kuten digimielenterveysklinikan, alasajoon. Haettava lisärahoitus kohtuullinen, ja olisi lyhytnäköistä antaa toimivien palveluiden rapautua sen puutteen vuoksi”, Tiitta pohtii.

Orpon hallitus vetäytyy neuvottelemaan ensimmäiseen kehysriiheensä 15.–16.4.2024. SYL toivoo, että YTHS:n rahoitus tarkistettaisiin, jotta se voi jatkossa jättää reseptien kirjoittamisen alan ammattilaisille.

SYLin resepti ratkaisuista YTHS:lle on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Lisätietoja:

Akseli Tiitta
Hallituksen puheenjohtaja
044 906 5004
akseli.tiitta@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.