Tee ylioppilasliikkeen historiaa – äänestä!

Vaalien supervuosi on viimeisellä neljänneksellään. Syksyllä on mahdollisuus äänestää vielä kerran: 12 ylioppilaskunnan edustajistovaalit käydään marraskuun alussa. On jälleen aika pohtia, miten oman äänensä haluaa käyttää. Miltä juuri sinä haluaisit oman ylioppilaskuntasi näyttävän? Mihin se laittaa aikaa ja resursseja, millä tavoin se parantaa opiskelijan arkea? Millaista viestiä se tuo esiin, kuinka suurella volyymilla se puhuu opiskelijan äänellä?

Ylioppilaskunnan lakisääteinen tehtävä on kasvattaa jäsenistään aktiivisia, valveutuneita ja kriittisiä kansalaisia. Lisäksi sen tarkoituksena on edistää jäsentensä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä. Edustajistotoiminta olennainen väylä näiden tavoitteiden saavuttamiseen. Ylioppilaskunta on edustuksellisen demokratian periaattein toimiva julkisoikeudellinen yhteisö, jonka päätöksentekojärjestelmiä voidaan hyvin verrata kuntaan tai valtioon. Päätöksentekoprosesseihin ja asiakysymyksiin perehtyminen sekä kokemus siitä, että pystyy vaikuttamaan ylioppilaskunnan sisällä, tarjoavat oivalliset eväät myös muuhun yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja maailman muuttamiseen.

Edustajistolla on paitsi ylin päätösvalta ylioppilaskunnan sisällä, myös merkittävä rooli koko ylioppilasliikkeen suunnan määrittelyssä. Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokous on organisaation ylin päättävä elin, jossa valtaa käyttävät ylioppilaskuntien edustajistojen nimeämät delegaatit. Edustajistovaalien äänestyspäätöstä on hyvä pohtia myös kansallisen tason vinkkelistä: mikä on koko ylioppilasliikkeen tulevaisuuskuva? Millaisten poliittisten linjojen pitäisi jatkossa määritellä SYL:n toimintaa, millaisia ihmisiä liikkeen johtoon pitäisi valita? Miltä näyttävät lähes 100-vuotiaan liiton seuraavat sata vuotta?

Olen käynyt monesti keskusteluja siitä, kuuluuko politiikka yliopistoon tai ylioppilaskuntaan. Todellisuudessa tämä ei ole mielipidekysymys, sillä yhteisten asioiden hoitaminen, päätökset organisaation suunnasta ja edistettävien linjojen valinta ovat politiikkaa, piti määritelmästä tai ei. Politiikkaa on myös se, jos päätöksiä tai valintoja jätetään tekemättä. Edustajisto on poliittinen toimija, eikä poliittisuutta pidä pelätä. Sen sijaan siitä voi oppia paljon: miten erilaisista näkemyksistä keskustellaan rakentavasti, miten löydetään hyväksyttäviä kompromisseja, miten valtaa käytetään oikeudenmukaisesti. Samoihin kysymyksiin nimittäin törmää jatkuvasti myös ylioppilaskunnan ulkopuolella, sillä ne ovat yhteiskunnan toiminnan ytimessä. Mitä paremmin tuon toiminnan logiikkaa ymmärtää, sitä suurempi on todennäköisesti myös luottamus järjestelmään. Ja luottamusta tässä maailman ajassa todella tarvitaan.

Fakta on se, että niin yhteiskunnassa kuin ylioppilaskunnassa, sinä voit vaikuttaa. Asetu ehdolle, ole valmis tekemään päätöksiä ylioppilaskuntasi tulevaisuudesta. Tee opiskelukaverin kampanjaa, auta omalta tuntuvaa vaalilistaa kampanjatyössä. Muistuta muita äänestämisen olennaisuudesta, anna oma äänesi ajatuksiasi ja arvojasi edustavalle ehdokkaalle. 

Tee ylioppilasliikkeen historiaa ja yhteiskunnan muutosta, koska voit. Äänestä.

 

Sanni Lehtinen

SYL:n puheenjohtaja

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.