Ukrainan sodan venyminen vaatii vankkaa sitoutumista solidaarisuuteen ja ihmisoikeuksiin

Tänään perjantaina 24.2.2023 tulee kuluneeksi vuosi Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainassa. Tällöin Putin, hänen hallintonsa ja Venäjän sotavoimat tunkeutuivat väkivalloin Ukrainan alueelle ja rikkoivat perustavanlaatuisesti kansainvälistä järjestystä ja ihmisoikeuksia.

Venyneestä konfliktista on tullut olennainen osa politiikkaa sekä Ukrainassa ja Venäjällä asuvien ihmisten elämää. Emme saa unohtaa, että sota on jatkuva ja tuhoisa konflikti, joka on aiheuttanut suunnatonta kärsimystä ja tuhoa. Tappaminen jatkuu päivittäin, eikä loppua näy.

Sota Ukrainassa on pakottanut ukrainalaiset opiskelijat pakoon maasta tai rintamalle ja synkistänyt opiskelijoiden näkymiä kaikkialla Euroopassa. Sodan venyminen vaatii vankkaa sitoutumista ihmisoikeuksiin ja solidaarisuuteen. Konfliktin pitkittyessä vaadimme myös kansainvälisten opiskelijoiden aseman parantamista ja väkivaltaa ja vainoa pakenevien opiskelijoiden suojelemista.

Ensimmäisen sotavuoden aikana on tapahtunut paljon. Rintamalinjat ja taisteluiden tempo on vaihdellut, kansainvälinen ilmapiiri ja turvallisuuspolitiikan sisältö on muuttunut nopeasti. Meidän on jatkettava sekä Ukrainan tukemista että Suomeen saapuneiden ukrainalaisten tukemista. Valmistautuminen edessä odottavaan Ukrainan jälleenrakentamisen työhön on myös syytä aloittaa.

Suomi on reagoinut tänne saapuneiden ukrainalaisten opiskelijoiden tarpeisiin joustavasti, ja tilapäiseen suojeluun perustuvaa tukemista on jatkettava niin kauan kuin tarve vaatii. Jo noin 1500 ukrainalaista on voinut jatkaa korkeakouluopintojaan Suomessa. Tällä hetkellä keskeisimpänä kysymyksenä on erilaisilla määräaikaisilla ja tilapäisillä koulutusmuodoilla opintonsa aloittaneiden opintojen jatkaminen ja opintoihin ohjaaminen. Kriisi vaikuttaa merkittävästi ja pitkävaikutteisesti korkeakoulu- ja tiedepolitiikkaan. Korkeakoulu- ja tiedepolitiikka asemoituukin sodan myötä uuteen kansainväliseen toimintaympäristöön.

Putinin pullistelun edessä opiskelijaliikkeen on seistävä vahvana, näytettävä solidaarisuutta ja torjuttava trolliarmeijan disinformaatiota sinnikkäästi. Muistetaan sodan jatkuessa toista vuotta, ettei konflikti ole vielä läheskään ohi ja että sodan lopettamiseksi on tehtävä vielä paljon työtä. Meidän on jatkossakin osoitettava tukemme Ukrainan kansalle.

Слава Україні!

 

Tyvärr finns denna blog bara på finska och engelska.

Antti Regelin
Hallituksen jäsen, EU ja ESU, kansainvälisyys, ilmastopolitiikka

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.