Uuden KENKKUn ja Guatemalan hankeryhmän syyskausi alkaa olla lopuillaan. Syyskauteen on mahtunut niin kokouksia, koulutuksia kuin yhteiskunnan ja SYL:n linjausten odottamista ja jännittämistä kehitysyhteistyökysymyksiin liittyen. Guatemalan uudelle hankeryhmälle yksi syksyn koitoksista oli hankkeen väliraportin kommentointi lokakuussa, mihin loi osahaasteensa se, että ryhmä hyppäsi hankeseurannan kyytiin kesken vuoden. Raportin pohjalta näyttäisi kuitenkin siltä, että hanke etenee pääosin suunnitelmien mukaan.
Väliraportin mukaan hankkeessa matkan varrella ilmenneet haasteet eivät ole olleet ylitsepääsemättömiä. Esimerkiksi kahvin sadonkorjuuaika vei muutamilta naisilta jonkin verran aikaa projektin kustannuksella, mutta monitorointi- ja ohjaustapaamiset saatiin sovittua muutetulla aikataululla. Yllättävänä haasteena ilmeni avokadoviljelyksille asettunut käärmeyhdyskunta, joka raportin mukaan pitää pesäänsä kasvien joukossa. Toimet matelijoiden häätämiseksi on käynnistetty, jotta avokadonviljelijöille ei koituisi vaaraa kasvien lomassa työskennellessä.
Oman haasteensa projektin menestymiseen tuovat eri alueiden ilmastojen ja maaperän eroavaisuudet sekä tuholaiset. Kun yhdellä alueella viidesosa kasveista, eli noin 100 kasvia viidestäsadasta, on istuttamisen jälkeen kuollut kasvuympäristön tekijöiden takia, toisella vain reilu prosentti – kymmenen kasvia kuudestasadasta – ei ole selviytynyt. Projektissa käytetään tarpeen vaatiessa kasvinsuojeluaineita. Väliraportin mukaan kasvit ovat myös tuottaneet ensimmäisen satonsa.
Hedelmien tai menestyvien kasvien määrä ja niistä saadut tulot ovat tärkeitä hankkeen menestymisen indikaattoreita. Kun itse viljely kuitenkin on vielä alkutekijöissään, on tärkeä muistaa, että niin hankkeessa koetut harppaukset kuin takapakitkin palvelevat yhtä vähintään yhtä isoa tavoitetta ja indikaattoria – sitä, että alueen naiset oppivat viljelemään avokadoja itsenäisesti ja kestävästi. Hankkeessa mennään koko ajan myös kohti kolmatta tavoitetta, avokadojen kaupallistamista ja markkinointia, joiden saralla naisia koulutetaan.
Avokadojen myyntiin saaminen onkin hankkeen seuraava suunnitelma ja haaste. Tavoitteena on, että hankkeen naiset läpäisevät vuonna 2017 avokadon myyntiin liittyvät koulutukset ja työpajat, ja että alueesta riippuen he saisivat vuonna 2017 tai 2019 tuottoja hedelmistään. Yhteistyö SYL:n kanssa alkaa lähestyä loppuaan, sillä tuleva vuosi on kehitysyhteistyöhankkeen viimeinen. AMEU onkin jo hankkeen suunnitteluvaiheesta lähtien miettinyt keinoja ja työskentelymalleja, joilla projektin jatko turvattaisiin, ja esimerkiksi nykyisten yhteistyökumppanien rinnalle on alettu miettiä mahdollisia uusia yhteistyökumppaneita paikallisista maanviljelyn saralla toimivista järjestöistä.
Yksi ilahduttavimmista asioista oli, että raportin mukaan miesten ja perheiden tuki ja naisten ryhmätyöskentely ovat toimineet erityisen hyvin. On tärkeää, että yhteisö antaa tukensa kehitysyhteistyöprojektille ja että työskentely yhteisössä tapahtuu samalla viivalla kaikkien toimijoiden kanssa. Maya-intiaanien parissa tehtävä kehitysyhteistyö pyrkii parantamaan koko yhteisön yhteiskunnallista asemaa, joka on historian saatossa ollut epätasa-arvon ja syrjinnän varjostamaa Guatemalan monikulttuurisuudesta huolimatta. Naisryhmät ovat hankkeessa keskiössä, jotta heillä olisi mahdollisuus itsenäiseen toimeentuloon ja tasa-arvoiseen asemaan yhteisössä.
Tässä siis Guatemalan avokadonviljelyhankkeen kuulumisia viimeisimmän väliraportin pohjalta ja samalla myös KENKKUn blogivuoden päätös. KENKKUn jäsenet toivottavat oikein hyvää joulunalusaikaa ja rentouttavaa lomaa!