Ylioppilaskunnat viettävät maksuttoman koulutuksen päivää to 30.11.2017

Ylioppilaskunnat ja yliopisto-opiskelijat ympäri Suomen viettävät maksuttoman koulutuksen päivää tänään torstaina  30.11.2017. Suomalaiset opiskelijat näkevät maksuttoman koulutuksen tärkeänä osana suomalaista hyvinvointivaltiota ja koulutuksellista tasa-arvoa. Opiskelijaliike puolustaa maksutonta koulutusta kaikille kansalaisuuteen katsomatta. Päivän aikana ylioppilaskunnat kampanjoivat maksuttoman koulutuksen puolesta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #maksutonkoulutus.

“Kaikille saavutettava koulutus on syy sille, miksi Suomi on tunnettu korkeasta osaamisesta ja pienistä hyvinvointieroista. Tästä ei ole missään tapauksessa varaa päästää irti nyt, kun ikäluokat pienenevät ja eriytyvät jo valmiiksi”, painottaa puheenjohtaja Riina Lumme Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL).

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) muistuttaa, että maksuton koulutus pelkästään ei takaa mahdollisuuksien tasa-arvoa, vaan se on osa laajempaa yhteiskuntapolitiikkaa, johon kuuluvat myös tuloeroja tasaava veropolitiikka sekä riittävät opintososiaaliset edut.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailmalla tunnettu erityisesti sen yhteiskunnallista tasa-arvoa lisäävistä elementeistä. Suomessa koulutus on maksutonta peruskoulusta tohtoriopintoihin asti. Korkeakoulutuksen periytyvyys onkin Suomessa kansainvälisesti vertailtuna alhaista.

EU ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille asetettujen lukukausimaksujen vaikutus vuonna 2017 on tuntuva. Tänä vuonna EU- JA ETA -alueiden ulkopuolelta tulleiden kansainvälisten opiskelijoiden määrä on selvästi vähentynyt: vielä viime vuonna Suomessa yliopistossa opintonsa aloittaneita kv-opiskelijoita oli lähes 2000, kun taas tänä syksynä opintonsa aloitti vähemmän kuin 1300 kansainvälistä opiskelijaa (Vipunen, Opetushallinnon tilastopalvelu, 2017).

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Riina Lumme, p. 044 906 5007

Yhteiskuntavaikuttamisen koordinaattori Niina Jurva, p. 041 515 2230

etunimi.sukunimi@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.