Studentkårerna uppmärksammar dagen för avgiftsfri utbildning 30.11.2017

Studentkårerna och universitetsstuderande runt om i Finland firar dagen för avgiftsfri utbildning torsdag 30.11.2017. Finländska studerande anser att avgiftsfri utbildning är en viktig del av det finländska välfärdssamhället och utbildningsmässig jämlikhet. Studentrörelsen kämpar för att utbildningen ska vara avgiftsfri för alla, oberoende av nationalitet. Under dagen kommer studentkårerna att föra kampanj för avgiftsfri utbildning på sociala medier under hashtaggen #maksutonkoulutus #avgiftsfriutbildning.

”Avgiftsfri utbildning är anledningen till att Finland är känt för sin höga kunnande och små skillnader i välbefinnande. Vi kan inte låta allt detta gå, särskilt nu när åldersgrupperna minskar och skiljer sig redan”, sammanfattar ordförande Riina Lumme från Finlands studentkårers förbund (FSF).

Finlands studentkårers förbund (FSF) påminner oss om att utbildning är ett av de viktigaste elementen i socialt uppsving. Avgiftsfri utbildning garanterar inte bara lika möjligheter, utan är också en del av en bredare samhällspolitik som omfattar en skattepolitik som jämnar ut inkomstskillnader samt tillräckliga studiesociala förmåner.

Det finländska utbildningssystemet är i världen speciellt känt för att det inkluderar element som ökar jämlikheten i samhället. I Finland är utbildningen avgiftsfri från grundskolan till doktorandstudier.

Inverkan av studieavgifter på antal internationella studenter (kommer från EU och EES) i Finland är märkbar 2017. Antalet internationella studenter som kommer från länder utanför EU och EES har i år klart minskat: nästan två tusen elever i Finland började sina studier förra året i Finland, medan år 2017 är antalet mindre än 1300 (Vipunen – utbildningsförvaltningens statistiktjänst, 2017).

Mer information:

Ordförande Riina Lumme, tfn 044 906 5007

Högskolepolitisk sekreterare Niina Jurva, tfn 41 515 2230

fornamn.efternamn@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.