Budjettineuvotteluissa tulee tehdä opiskelua tukevia ratkaisuja

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi 25.8. 

SYL odottaa hallitukselta budjettiriihessä päätöstä ateriatuen korottamisesta. Riihessä päätettävät työllisyystoimet eivät saa heikentää päätoimisten opiskelijoiden asemaa.

Kevään kehysriihessä ja myöhemmin tehdyissä lisätalousarvioissa on etsitty ratkaisuja koronapandemian selättämiseen. Nyt käytävissä budjettineuvotteluissa päätöksiä on tehtävä pitkällä tähtäimellä.

SYL:n keskeiset viestit budjettineuvotteluihin ovat:

  1. Ateriatuen korotus pitää tehdä viimeistään nyt.
  2. Täyspäiväisen opiskelun edellytyksiä ei saa heikentää työllisyystoimina.

Ateriatuen korotuksen aika on nyt!

Hallitus korotti opiskelija-aterioiden enimmäishintaa elokuusta alkaen ja useat ravintolat ovat jo nostaneet aterioiden hintoja. SYL peräänkuuluttaa, että ateriatuen korotus 0,46 eurolla tulee tehdä viimeistään nyt. Pelkkä enimmäishinnan korottaminen lisää opiskelijan kuukausittaisia menoja merkittävästi ja heikentää etuuden käytettävyyttä.

Hallituksen pitää varmistaa, että opiskelijalla on varaa valita monipuolinen ja terveellinen ruokailu myös jatkossa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on omassa budjettiehdotuksessaan esittänyt ateriatuen korottamista ja SYL tukee tätä tavoitetta.

Työllisyyden lisääminen opiskelun kustannuksella on umpikuja

Opiskelijoiden työllisyyden lisäämisen keinot tulee toteuttaa siten, että päätoimisen opiskelun mahdollisuuksia ei heikennetä tai toimeentuloa leikata. Työllisyyspaketissa esitetyt opintopistevaatimusten tiukentaminen ja opintolainahyvitykseen oikeuttavan opintoajan leikkaaminen ovat tätä vastaan. Tutkinnon suorittaminen tavoiteajassa on Suomessa OECD-maiden keskiarvoa parempaa (Education at a Glance 2019), vaikka myytti liian pitkistä opintoajoista elää yhä.

Opintojen aikaista työssäkäyntiä voidaan tukea tulorajojen nostolla ja samanaikaisesti parantaa päätoimisen opiskelun mahdollisuuksia korottamalla opintorahan tasoa. Hallituspuolueista SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP esittivät keväällä 2019 opintorahan korottamista.

Hallituksen suhtautuminen opiskelijoihin testataan budjettiriihessä

“Opintoetuuksien leikkaaminen on mennyt jo liian pitkälle ja nyt on paikka muuttaa suuntaa. Tuleva budjettiriihi osoittaa hallituksen todellisen tahdon tukea opiskelijaa. Vaikeita päätöksiä tehtäessä on tärkeää muistaa, että pikavoittojen kerääminen ei kannata, jos se siirtää – saati pahentaa – ongelmia tulevaisuudessa,” SYL:n puheenjohtaja Tapio Hautamäki painottaa.

Hallitus luo pohjaa budjetille tiistaina 25.8. neuvotteluissa ministeriöiden vastineiden pohjalta ja budjettiriihi järjestetään syyskuun 14.-15. päivä.

 

Lisätietoja: 

SYL:n puheenjohtaja Tapio Hautamäki
tapio.hautamaki@syl.fi
044 906 5007

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.