Hipit eivät pelasta maailmaa

Kärsin kroonisesta maailmantuskasta. Tiedäthän sellaisesta, jossa kaupasta ei keksi mitään, mikä olisi luomu, reilua ja eettisesti kestävää – ja sitten lopulta turhautuneena ostaa vain pussillisen herneitä. Tai kun kaiken maailman Panama-paperit saavat harkitsemaan sukanvarsirahaston perustamista. Ajoittain vaivani saa myös akuutteja piirteitä. Silloin varoittamatta iskee pakottava tarve pestautua Punaisen Ristin reserviin ja sännätä pelastamaan sodanuhreja eturintamaan.

Onneksi minulla on jo pitkään ollut lääke pahimpaan tuskaan.

SYL:n kenkku-ryhmässä ylioppilaskuntia edustavat vapaaehtoiset muun muassa hallinnoivat kehitysyhteistyöhankkeita ja viestivät niistä eri kanavissa. On ollut rikkaus päästä osaksi ryhmää, jossa opiskelijat yli tiedekuntarajojen työskentelevät paremman maailman puolesta. Yhdessä ihanien ja innovatiivisten tyyppien kanssa on voinut miettiä myös vähän strategisemmin, miten maailmaa voisi ja pitäisi muuttaa.

Tulevaisuuden suunnitelmien pohdinta kiihtyi, kun kehitysyhteistyöstä leikattiin rajusti. Leikkaukset pakottivat myös ylioppilaskunnat pohtimaan tarkemmin omaa rooliaan ja globaalia vastuutaan. Miksi juuri meidän, suomalaisten yliopisto-opiskelijoiden, pitäisi tehdä jotain? Mitä erityistä annettavaa meillä on?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Aina edes kehityksen määritelmästä ei päästä yhteisymmärrykseen.

Onneksi pohdintaa ei ole tarvinnut tehdä yksin. YK:n uusi kehitysohjelma Agenda 2030 on antanut politiikan suuntaviivat seuraaville 14 vuodelle. Kestävän kehityksen tavoitteet ovat suunnattu kaikille maailman maille, ei vain kehittyville maille. Tavallaan Agenda haluaa tehdä kehityksestä mainstreamia, ja siitä näkökulmasta kaikki maat ovat kehittyviä maita. Myös Suomi. Kunnianhimoinen kehitysohjelma asettaakin 17 toisiinsa linkittyvää tavoitetta, jotka huomioivat kehityksen sosiaalisen, ympäristöllisen ja taloudellisen puolen. Toteutuakseen tavoitteet vaativat kuitenkin tahtotilaa – ja tietysti myös rahaa.

On siis totta, että hipit eivät pelasta maailmaa. Siihen nimittäin tarvitaan meitä kaikkia.

Sanni Isometsä
SYL:in kehitysyhteistyön neuvottelukunta KENKKU:n jäsen, Helsinki

SYL:n kehitysyhteistyöryhmän KENKKU- haku on meneillään juuri nyt! Ota yhteys omaan ylioppilaskuntaasi ja kysy lisää!

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.