Vuokra on opiskelijan kukkaron suurin yksittäinen menoerä. Siksi edullinen asuminen on yksi tärkeimmistä keinoista tukea opiskelijoita ja se auttaa myös keskittymään opintoihin.
Opiskelija-asuntoja kannattaa tietenkin rakentaa oppilaitosten ja kampusten läheisyyteen tai vähintäänkin hyvien joukkoliikenneyhteyksien päähän niistä. Hyvä sijainti auttaa myös pitämään asuntojen hinnat kurissa, kun parkkipaikkoja tarvitaan tavallista vähemmän. Tämä on perusteltua myös siksi että opiskelijat käyttävät tyypillisesti autoa muita asukasryhmiä vähemmän.
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön mukaan esimerkiksi kalliopaikan vaikutus kuukausivuokraan voi olla noin 266 euroa huoneistoa kohti. Tämä on lievästi sanottuna suolainen hinta palvelusta, jota suuri osa opiskelijoista ei tarvitse.
Kunnat voivat parhaiten tukea opiskelija-asumista aktiivisella kaavoituksella ja tonttipolitiikalla. Kaavamääräykset kannattaa räätälöidä opiskelija-asumiseen sopivaksi esimerkiksi keventämällä parkkipaikkavaatimuksia tuntuvasti. Opiskelija-asuntoja rakennuttavien tahojen, kuten opiskelija-asuntosäätiöiden ja ylioppilaskuntien, kannattaa tuuppautua reippaasti mukaan etsimään ja ehdottamaan sopivia tontteja.
Muutenkin opiskelijaliikkeen on tärkeää tuoda valtuutetuille tietoa tämän päivän ja tulevaisuuden opiskelijoiden toiveista ja todellisuudesta. Keskimääräisen kuntapäättäjän omista opiskeluajoista on nimittäin ehtinyt jo vierähtää tovi.
Korkeakoulut ja opiskelijat tuovat elinvoimaa kuntaan. Pula edullisista asunnoista voi muodostua jopa esteeksi hakeutua ja asettua kyseiseen kuntaan. Opiskelija-asunnot ja toimivat opiskelijapalvelut ovat paitsi edellytys hyvällä opiskelijaelämälle, myös tapa tukea tulevien korkeakoulutettujen kotiutumista paikkakunnalle opintojen jälkeen.
Saara Hyrkkö
Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (vihr) Espoosta