Lähes kaikki puolueet kannattavat maksutonta koulutusta – vai kannattavatko?

SYL ja SAMOK lähettivät kyselyn kaikille eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneille puolueille selvittääkseen puolueiden kannat opiskelijoita piinaaviin kysymyksiin muun muassa opiskelijan toimeentuloon, hyvinvointiin sekä koulutuksen rahoitukseen liittyen. Pureudumme nyt siihen, mitä puolueet tosiasiassa ajattelevatkaan maksuttomasta koulutuksesta.

Maksuton koulutus on suomalaisen sivistyksen selkäranka ja hyvinvointimme kulmakivi. SYLin ja SAMOKin näkökulmasta kyse on sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta ja kaikkien yhdenvertaisesta mahdollisuudesta kouluttautua niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. SYL ja SAMOK tavoittelevat myös EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden maksujen poistoa, sillä Suomi tarvitsee tulevaisuudessa lisää korkeakoulutettuja osaajia myös ulkomailta. Meillä ei ole varaa sulkea ketään ulos lompakon paksuuden perusteella.

Kaikki vastanneet puolueet ilmoittavat kannattavansa maksutonta koulutusta Suomen kansalaisille ja EU- ja ETA-alueen opiskelijoille – paitsi liberaalipuolue, joka totesi ykskantaan sähköpostitse näkemyksensä: ”Ette saa rahaa.” Sen tarkemmin opiskelijoiden kysymyksiin he eivät vaivautuneet vastaamaan.

Tilanne on kuitenkin toinen, kun vastauksia rapsuttaa hieman pintaa syvemmältä. Kokoomus, SDP ja perussuomalaiset ilmoittavat kannattavansa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden maksuja. Perussuomalaiset jopa tavoittelee kansainvälisten opiskelijoiden maksujen nostamista. Viesti on karu muun muassa Suomea riivaavan työvoimapulan ja heikentyvän huoltosuhteen näkökulmasta, mutta kerrankos sitä.

Vaikka olemme tyytymättömiä perussuomalaisten kantaan, olemme ylpeitä siitä, että he ymmärsivät kysymyksen. Sen sijaan RKP, kristillisdemokraatit ja keskusta eivät tainneet ihan käsittää, mitä kysymyksessä tarkoitettiin. He nimittäin julistavat kannattavansa maksuttomuutta mutta sivulauseessa kannattavat kansainvälisten opiskelijoiden maksuja. Keskusta unohti ottaa kantaa kansainvälisten opiskelijoiden maksuihin kokonaan, mutta vastauksessaan tarkensivat, että koulutuksen tulee olla maksutonta suomalaisille. Asia selvä.

Nykyisistä eduskuntapuolueista vain vihreillä ja vasemmistoliitolla on rohkeutta asettua SYLin ja SAMOKin kanssa samalle linjalle ja kannattaa kokonaan maksutonta tutkintokoulutusta ihan kaikille. Suunta on oikea, ja olisi enemmän kuin toivottavaa, että muutkin puolueet kääntäisivät pikkuhiljaa kelkkansa kansainvälisten opiskelijoiden maksujen suhteen. Maksut eivät nimittäin edes tuota nykyisellään yliopistoille juuri mitään. Pienpuolueista kokonaan maksutonta koulutusta kannattavat ainakin SKP ja eläinoikeuspuolue sekä vapauden liitto, joka tosin jättää takaportin auki maksuille väläyttämällä englanninkielisen koulutuksen maksullisuuden mahdollisuutta.

Kyselyn yllättäjänä toimii Liike Nyt, joka ilmoittaa kannattavansa maksutonta koulutusta kaikille. Linja voi hämmästyttää, sillä Liike Nytin vaaliohjelmassa julistetaan muun muassa, että kaikkien työikäisten ja työkykyisten on mentävä töihin. Olemme kuitenkin todella iloisia, että maksuton koulutus nauttii Liike Nytin kannatusta, mahtava homma!

Maksuttoman koulutuksen suunta päätetään kevään vaaleissa ja hallitusohjelmaneuvotteluissa. Toivottavasti kaikkien nykyisten eduskuntapuolueiden kyselyssä julistettu sitoutuminen maksuttomuuteen suomalaisille opiskelijoille myös pitää läpi tiukan neuvottelukevään. Opiskelijoilla ei nimittäin ole maksukykyä ryhtyä rahoittamaan koulutusta omasta pussistaan. Nyt ei ole varaa romuttaa yhteiskuntamme selkärankaa ja sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta. Maksuton koulutus nyt ja aina.

Lisätietoja:

Roosa Grönberg
Hallituksen jäsen
044 906 5001
roosa.gronberg@syl.fi

Heidi Rättyä
Koulutuspolitiikan asiantuntija
041 515 2231
heidi.rattya@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.