Nuorisojärjestöt Kimmo Kiljuselle: Nyt riittää faktojen vääristely

18.4.2016

Senioriliikkeen Kimmo Kiljunen on lähestynyt huhtikuun alussa nuorisojärjestöjen puheenjohtajia avoimella kirjeellä, jossa hän vaatii nuorisojärjestöjä tukemaan aloitetta eläkkeiden taitetun indeksin muuttamisesta palkkaindeksiksi.

Olemme valmiita kannattamaan toimia, jotka vähentävät tehokkaasti eläkeläisköyhyyttä. Epäoikeudenmukaista indeksialoitetta sen sijaan emme tue, sillä se ajaisi tulevat sukupolvet köyhyyteen.

Kuten Kiljunen sanoo, keskustelussa on syytä pitäytyä faktoissa. Siksi ihmettelemmekin, miksi Kiljunen toistaa yhä uudestaan väitteitä, jotka Eläketurvakeskuksen asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet harhaanjohtaviksi ja paikkansa pitämättömiksi. Kiljunen ohittaa täysin kritiikin ja toistaa liian alhaisia arvioita uudistuksen kustannuksista ja hyvin optimistisia ennusteita rahastojen kasvusta.

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala on todennut, että Eläketurvakeskuksen “aineistoa on aloitteen perusteluissa ja siihen liittyvässä keskustelussa käytetty taitavasti erittäin valikoiden niin, että johtopäätökset kääntyvät päälaelleen laskelmien todelliseen viestiin nähden. Erityisesti indeksimuutoksen taloudellisia vaikutuksia on merkittävästi vähätelty.”

Alla on listattu Kiljusen paikkaansa pitämättömiä väitteitä ja vastattu niihin.

Väite: “Kukin sukupolvi kartuttaa omat eläkesäästönsä.”

Väite: “Eläketurvakeskuksen ennuste kertoo, että nykynuorten siirtyessä eläkkeelle vuonna 2050 rahastot ovat kooltaan kaksinkertaiset palkkaindeksiä käytettäessä.”

Väite: “Mitä kauemmaksi ennustetaan, sitä epävarmempaa on. Jos ennuste pitäisi paikkansa, on luotettava silloisiin päätöksentekijöihin, etteivät hukkaa saamaansa perintöä.”

Väite: “Lamavuosina 2012-2015 rahastot ovat kasvaneet 46,3 miljardia euroa, eli 22 000 euroa minuutissa. Valtio velkaantuu 10 000 euroa minuutissa, joten julkisen talouden nettovelka tosiasiassa laskee.”

Väite: “Jos rahat sijoitettaisiin Suomeen ja tuottoja käytettäisiin eläkkeisiin, luotaisiin teille nuorille työpaikkoja ja kykenisitte kartuttamaan omaa eläketurvaanne.”

Väite: “Leipäjonojen asiakkaista 40 % on eläkeläisiä. He köyhtyvät vanhetessaan, niin että yli 75-vuotiaista 20 %, yli 85-vuotiaista 30 % ja satavuotiaista lähes puolet elää köyhyysrajan alla, kun eläkkeelle siirtyessään 65-vuoden iässä ainoastaan 8 %.”

Väite: “Eläkeläisten ansaittu tulotaso on pudonnut ja he ovat jääneet jälkeen hyvinvoinnin kasvusta.”

Väite: “Uudistusta ei saa toteuttaa, jos se tapahtuu sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kustannuksella.” “Olen omalta puoleltani valmis vetämään tukeni aloitteelta, jos se osoittautuisi nuorten etujen vastaiseksi.”

Ystävällisin terveisin,

Puheenjohtaja Henna Hirvonen
Akavan opiskelijat

Puheenjohtaja Anniina Sippola
Keskustan Opiskelijaliitto

Puheenjohtaja Daniel Sazonov
Kokoomuksen Nuorten Liitto

Puheenjohtaja Marianna Kupias
Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta

Puheenjohtaja Bennie Wardi
Opiskelijoiden Liikuntaliitto OLL

Nuorisosihteeri Tatu Tuomela
SAK Nuoret

Puheenjohtaja Joona Räsänen
Sosialidemokraattiset Nuoret

Puheenjohtaja vt. Elisa Gebhard
Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry

Puheenjohtaja Emma Koskimaa
STTK-Opiskelijat

Puheenjohtaja Jasmina Khabbal
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI

Puheenjohtaja Hilkka Kemppi
Suomen Keskustanuoret

Puheenjohtaja Elli Luukkainen
Suomen Lukiolaisten Liitto SLL

Puheenjohtaja Eero Rämö
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi

Puheenjohtaja Jemi Heinilä
Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK

Puheenjohtaja Heikki Koponen
Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL

Puheenjohtaja Anni Ahlakorpi
Vasemmistonuoret

Puheenjohtaja Saara Ilvessalo
Puheenjohtaja Jaakko Mustakallio
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO

= = =

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Eero Rämö, 040 539 2737
Pääsihteeri Olli Joensuu, 045 139 2350
Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.