Opiskelijat yhdis­tyivät maksut­toman koulu­tuksen puolesta – European Students’ Unionin liitto­kokous

European Students’ Union (ESU) yhdistää 45 eurooppalaista kansallista opiskelijaliittoa. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry sekä Suomen ammattikorkea­koulu­opiskelijakuntien liitto (SAMOK ry) edustivat suomalaisia opiskelijoita ESU:n liittokokouksessa 1.12.2016 – 3.12.2016.

ESU edustaa jäsenjärjestöjen kautta noin kymmentä miljoonaa eurooppalaista opiskelijaa. Järjestö edistää laadukasta koulutusta, opiskelijaliikkuvuutta ja yhdenvertaisuutta vaikuttamalla esimerkiksi Euroopan unioniin ja UNESCOon.

Vuonna 2016 ESU on tullut aiempaa huomattavasti näkyvämmäksi toimijaksi Fund our Future -kampanjan kautta. Kampanja sai alkunsa viime vuosien rajuista koulutusleikkauksista ja lukukausimaksujen noususta, jotka havaittiin nopeasti globaaliksi ilmiöksi. Eurooppalaiset opiskelijajärjestöt aloittivat laajemman dialogin esimerkiksi afrikkalaisten opiskelijajärjestöjen kanssa. Syksyllä 2016 ympäri maailmaa on järjestetty kahdeksan Fund our Future -mielenosoitusta. Sosiaalisen median kautta kampanja on tavoittanut tähän mennessä noin viisi miljoonaa ihmistä. Liittokokous toivoi kampanjalle sujuvaa ja näkyvää jatkoa.

SYL osallistuu #FundOurFuture kampanjaan Maksuttoman koulutuksen päivänä 9.12.2016, jolloin opiskelijat protestoivat kasvavia lukukausimaksuja ja velkataakkaa vastaan. Myös Suomessa opiskelijoiden velkaantuminen vauhdittuu jatkuvasti. Koulutuksen kaupallistuminen ja opintovelan kasvu haittaa korkeakoulutuksen saavutettavuutta ja tasa-arvoisuutta. Opiskelijat ja järjestöt ovat tervetulleita osallistumaan kampanjaan esimerkiksi jakamalla ajatuksiaan ja SYL: keräämiä viestejä maksuttoman koulutuksen puolesta. Ylioppilaskunnat ovat pikkulintujen mukaan järjestämässä myös paikallisia tempauksia.

Lisätietoa kampanjasta:
https://www.facebook.com/maksutonkoulutus/
http://www.globalstudentvoice.org/en/fund-our-future

Alviina Alametsä
hallituksen jäsen

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.