Opiskelijoiden terveiset kehysriiheen: Kylvä kasvun siemen – koulutus kantaa hedelmää

Kannanotto 24.3.2014

Valtioneuvosto päättää 24.–25.3. valtiontalouden kehyksistä vuosille 2015–2018. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI, Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL), Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK kannustavat hallitusta panostamaan koulutukseen ja turvaamaan kouluttautumismahdollisuudet kaikille.

“Koulutus on tulevaisuuden siemen. Suomen menestys globaaleilla markkinoilla ja työnjaossa perustuu osaamiseen ja korkeaan ammattitaitoon. Koulutuksen holtittomat leikkaukset sekä kansainvälisille opiskelijoille kaavaillut lukukausimaksut murentavat suomalaisen hyvinvoinnin perusrakenteita”, muistuttavat toisen asteen järjestöjen puheenjohtajat Karolina Lång (FSS), Irene Nyberg (OSKU), Aleksej Fedotov (SAKKI) ja Otto Ahoniemi (SLL).

Luvut puhuvat karua kieltään kansallisen kasvupohjan köyhtymisestä. Kuluvalla hallituskaudella  esi- ja perusopetuksen rahoituksesta leikataan yhteensä yli 600 miljoonaa euroa ja toiselta asteelta noin 500 miljoonaa euroa. Ammattikorkeakoulujen rahoitusta taas karsitaan noin viidennes, minkä lisäksi yliopistoindeksin jäädytys 2012–2013 ja Suomen Akatemian tutkimusrahoitusleikkaukset ovat kurittaneet yliopistoja 100 miljoonalla eurolla. Yhteensä keskeisimmiltä koulutusasteilta leikkautuu noin puolitoista miljardia euroa.

“Maksuton koulutus on kansainvälistymisen kannalta keskeinen houkutin, ja olisi iso strateginen virhe karkottaa ETA-maiden ulkopuoliset opiskelijat lukukausimaksuilla. Koulutusjärjestelmämme kokonaisvaltainen kurjistaminen ja käpertyminen itseensä ei povaa hyvää maamme tulevaisuudelle. Koulutusta ei voi valtiontaloudessa ajatella kulueränä, vaan se on osaamisen, talouden ja tuottavuuden kasvua edistävä investointi. Köyhdytetyssä maaperässä ei hedelmällisinkään siemen idä,” linjaavat puheenjohtajat Toni Asikainen (SAMOK) ja Piia Kuosmanen (SYL).

Lisätietoja:
puheenjohtaja Karolina Lång (FSS), p. 044 277 8669
puheenjohtaja Irene Nyberg (OSKU), p. 050 516 9244
puheenjohtaja Aleksej Fedotov (SAKKI), p. 040 9618847
puheenjohtaja Otto Ahoniemi (SLL), p. 040 419 5707
puheenjohtaja Toni Asikainen (SAMOK), p. 050 389 1000
puheenjohtaja Piia Kuosmanen (SYL), p. 044 906 5007

Sosiaalisessa mediassa: #kehysriihi, #koulutus

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.