Saamelaiset pelinappuloina – Voiko ihmisoikeuksia edistää parlamentaarisesti?

Saamelaiskäräjälaki on herättänyt monenlaisia tunteita niin saamelaisten, kansanedustajien kuin suomalaisten keskuudessa. Lain tarkoituksena on vahvistaa saamelaisten kulttuurista ja kielellistä asemaa. Lain keskeisimmän kiistan ydin liittyy siihen, ketkä saavat päättää saamelaiskäräjillä saamelaisten asioista.

Yhdistyneet kansakunnat on moittinut Suomea saamelaisten oikeuksien loukkaamisesta ja ehdottanut saamelaiskäräjälain muuttamista. Vaikka moitteista ja kehityskohteista on tiedetty, ovat poliittiset motiivit ohjanneet päätöksentekoa. Parlamentaarisella päätöksenteolla on lähes mahdotonta edistää vähemmistöryhmien oikeuksia ellei aktivistit, etujärjestöt ja kansalaiset systemaattisesti vaadi sitä. Esimerkiksi translaki ei olisi mennyt läpi ilman etujärjestöjen ja aktivistien panostusta.

Saamelaiskäräjälain pompottelu johtuu politiikan hengestä. Politiikka mielletään sottaisena pelinä, jossa tärkeintä on edistää puolueen äänestäjien etuja. Jos ihmisoikeusrikkomukset eivät kohdistu valtaväestöön, jäävät räikeätkin ongelmat helposti päivänpolitiikan kiemuroiden varjoon.

Saamelaiskäräjälain hyväksyminen on antirasismin edistämisen kannalta keskeisessä asemassa. Lain taustana ei ole ainoastaan saamelaiskulttuurin säilyttäminen vaan myös rotusyrjintään hanakampi puuttuminen.

On välttämätöntä vaatia saamelaisten oikeuksien toteutumista ja äänestää vaaleissa ehdokkaita, jotka haluavat edistää ihmisoikeuksia.

Rohkaisevaa saamelaisten kansallispäivää!

Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!
Pyeri säämi aalmugpeivi puohháid!
Šiõǥǥ saa’mi meersažpei’vv pukid!

Tyvärr finns den här bloggen inte på svenska. Unfortunately, this blog is not available in English.

Jenny Kasongo
Hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka (toimeentulo, yhdenvertaisuus), kielipolitiikka, järjestöt ja kulttuuri

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.