Suomen ylioppilaskuntien liitto vaatii Afganistanin naisopiskelijoille mahdollisuutta jatkaa opintojaan Suomessa

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on järkyttynyt Talebanin päätöksestä sulkea naisopiskelijoilta pääsyn yliopistoihin Afganistanissa. Hallinnon päätös on voimassa toistaiseksi eikä tarkempia perusteluita ole annettu. Viime aikoina naisten oikeuksia kouluttautua on kavennettu Afganistanissa monin tavoin.

Avoin tiede ja koulutus ovat yhteiskunnan kirittäjiä ja uudistajia. Naisten rajaaminen yliopistojen ulkopuolelle heikentää monin osin maan kehitystä ja loukkaa naisten oikeuksia. Naisten asema ja demokratian kehitys kulkevat usein käsi kädessä. Naisten ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia rajataan samalla kuin autoritäärisyys lisääntyy maassa.

”Jokaisella tulee olla samat oikeudet opiskella korkeakoulussa sukupuolesta riippumatta sekä rakentaa omannäköistä tulevaisuutta. Nyt ei voida vain jäädä seuraamaan tilannetta sivusta. Naisille on turvattava mahdollisuudet jatkaa opintojaa stipendin turvin esimerkiksi Suomessa”, SYL:n hallituksen jäsen Jenna Rautionaho vaatii.

SYL vaatii Suomelta nopeita ja kattavia toimia Afganistanin naisopiskelijoiden auttamiseksi. Kannustamme kehittämään ja vakiinnuttamaan kansallisen Students at Risk -apurahajärjestelmän, jonka avulla autetaan hädässä olevia opiskelijoita. Aikaisemmin SYL on mahdollistanut esimerkiksi unkarilaisten opiskelijoiden pääsyn Suomeen v. 1956 kansannousun aikana stipendien voimin: nyt on aika tehdä sama kansallisesti ja osoittaa paikkamme sivistystä ja ihmisoikeuksia tukevana maana. Pitkällä aikavälillä järjestelmä tulee ulottaa muihinkin vainoa pakeneviin opiskelijoihin.

Lisätietoja:

Konstantin Kouzmitchev
Puheenjohtaja
044 906 5007
konstantin.kouzmitchev@syl.fi

Jenna Rautionaho
Hallituksen jäsen (kansainväliset asiat, EU ja ESU)
jenna.rautionaho@syl.fi

 

Tyvärr finns det här ställningstagandet ännu inte på svenska. Unfortunately, this position is not yet available in English.

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.