Suomi ei voi ajaa kestävää kehitystä ilman globaalia vastuunkantoa

Orpon hallitus on päättänyt tehdä merkittäviä leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Vain kuukausi sitten YK:n huippukokouksessa todettiin, että kestävän kehityksen tavoitteista eli Agenda 2030 -tavoitteista vain noin 15 prosenttia on edennyt tavoitteiden mukaisesti, vaikka määräaika niiden toteutukseen on puolessa välissä. Nyt on viimeinen hetki muuttaa kehityksen suuntaa.

Esimerkiksi äärimmäisen köyhyyden ja lapsikuolleisuuden vähentämisessä on otettu globaalisti valtavia edistysaskeleita viimeisten vuosikymmenten aikana. Vastuunkantoa tarvittaisiin kuitenkin erityisesti juuri nyt, kun muun muassa pandemian vaikutukset, ilmastokriisin kiihtyminen ja Venäjän hyökkäyssota lisäävät köyhyyttä ja epävakautta ympäri maailmaa. Investoinnit koulutukseen, toimeentuloon, konfliktien ehkäisyyn ja rauhantyöhön ovat tehokasta kriisinhallintaa. Siksi kehityspolitiikka ja siihen kuuluva kehitysyhteistyö ovat myös turvallisuuspolitiikkaa.

Hallitusohjelman mukaan kehitysyhteistyölle ollaan myös asettamassa erityisiä ehtoja. Kehitysyhteistyön kumppanimaan tulisi olla tukematta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ottaa kansalaisiaan vastaan ja sitoutua sääntöperusteiseen maailmanjärjestykseen. On kuitenkin huomattava, että osa globaalin etelän maista on ainakin jossain määrin riippuvaisia Venäjän kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Jos yhteistyö lopetetaan hyvin nopeasti, voi tämä luoda vain lisää tilaa autoritaarisille toimijoille.

On tärkeää, että hallitusohjelmassa tunnustetaan kansalaisjärjestöjen merkitys kehitysyhteistyössä. Järjestöjen kehitysyhteistyöllä voidaan usein vaikuttaa sellaisiin ihmisryhmiin ja maantieteellisiin alueisiin, joita julkinen kehitysyhteistyö ei aina tavoittaisi. Samalla on huomattava, että määrärahoihin ei kuitenkaan tehty minkäänlaisia korotuksia, vaikka kiihtyvä inflaatio nostaa hintoja valtavalla vauhdilla.

Kehityspolitiikka on yksi tärkeä työkalu kestävän kehityksen edistämiseen rajojemme ulkopuolella, erityisesti vaikeimmassa asemassa olevien maiden ja alueiden osalta. Nuorille ja opiskelijoille tulee taata kestävä tulevaisuus. Siksi tarvitsemme toimia globaalin vastuun välttelyn sijaan.

Sonja Naalisvaara
Sosiaalipolitiikan asiantuntija (toimeentulo, asuminen)

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.